Analiză CNN. Cele 3 mari șocuri economice cu care se va confrunta Asia anul acesta

Data publicării:
nava cargo in portul din shanghai
Cele 3 mari șocuri economice cu care se va confrunta Asia anul acesta. Foto: Profimedia

Banca Mondială a avertizat că țările din Asia se vor confrunta trei șocuri economice majore în acest an - războiul din Ucraina, o încetinire bruscă a economiei în China și majorări ale ratelor Rezervei Federale a SUA, arată CNN.

Banca de dezvoltare și-a redus previziunile de creștere pentru 2022 pentru regiunea Asiei de Est și Pacific (EAP) la 5% de la 5,4% și a avertizat că creșterea ar putea scădea la 4% dacă situația se înrăutățește. Încă 6 milioane de oameni ar ajunge astfel sub nivelul sărăciei.

De asemenea, BM a redus prognoza de creștere a Chinei, estimând că a doua cea mai mare economie a lumii va crește cu doar 5% anul acesta, în scădere bruscă față de 8,1% anul trecut. Prognoza este, de asemenea, mai mică decât ținta oficială a Chinei, de aproximativ 5,5%.

După ce regiunea a trebuit să facă față valurilor succesive de COVID-19, trei nori se adună peste orizontul economic, ceea ce va însemna o creștere economică mai scăzută și o sărăcie mai mare”, a spus Banca Mondială în cel mai recen raport privind regiunea.

Este posibil ca ratele mai mari ale dobânzii din SUA să declanșeze ieșiri de capital din economiile în curs de dezvoltare și să pună presiune asupra monedelor acestora, inducând astfel o înăsprire financiară „prematură” care să afecteze creșterea economică, a spus Banca Mondială.

Între timp, creșterea focarelor de COVID în China, care are o abordare de toleranță zero pentru a controla răspândirea virusului, și problemele din uriașul sector imobiliar chinez ar putea diminua exporturile regionale.

„Șocurile activității economice din China ar putea afecta, de asemenea, țările EAP, al căror comerț este din ce în ce mai orientat către piețele din China”, arată raportul.

China se confruntă cu cea mai gravă creștere a cazurilor de COVID-19 de la izbucnirea pandemiei, în 2020, iar acest lucru a dus la carantine stricte în marile orașe. Autoritățile din Shanghai, unde se află centrul financiar al țării și cel mai mare port de containere din lume, au impus o un lockdown pentru cei 25 de milioane de locuitori, săptămâna trecută. Magazinele și restaurantele au fost închise, la fel și fabricile, iar porturile s-au aglomerat din nou cu nave.

Efectele războiului din Ucraina ar putea afecta regiunea cel mai mult, prin perturbarea aprovizionării cu mărfuri și creșterea stresului financiar, a adăugat organizația.

„Războiul și sancțiunile ar putea crește prețurile internaționale la alimente și combustibili, dăunând consumatorilor și creșterii economice”, se arată în raport, care adaugă că numărul săracilor din Filipine, de exemplu, ar putea crește cu 1,1 milioane dacă prețurile cerealelor vor crește cu 10% față de anul trecut.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) Un fragment de cometa a stralucit pe cerul Spaniei si al Portugaliei. "A fost ca in filme"