Antony Blinken a început un nou turneu în Orientul Mijlociu, unde discută un armistițiu în Fâșia Gaza

Data publicării:
antony blinken în jeddah
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a ajuns miercuri în Jeddah. Sursa foto: Profimedia Images

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a început miercuri un nou turneu în Orientul Mijlociu, cu discuții în Arabia Saudită, în speranța de a asigura o încetare a focului în Gaza, informează Reuters.

În Fâșia Gaza, unde foametea se răspândește și speranțele s-au spulberat pentru o încetare a focului la timp pentru Ramadan, săptămâna trecută, locuitorii orașului Gaza, din nord, au descris că se duc cele mai intense lupte, din ultimul timp, în jurul spitalului Al Shifa.

Israelul a transmis că a ucis 90 de oameni înarmați într-o luptă care se desfășura acolo de trei zile. Gruparea militantă palestiniană Hamas, pe care Israelul spune că vrea să o elimine, a negat că luptătorii săi erau prezenți și a spus că cei uciși în spital sunt civili.

După sosirea în Arabia Saudită, Blinken s-a întâlnit cu prințul Faisal bin Farhan, ministrul de externe saudit, și era de așteptat să poarte discuții cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman.

El va merge mai departe în Egipt, unde este așteptat joi să se întâlnească cu miniștrii de externe din Egipt, Arabia Saudită, Qatar și Iordania, ministrul de cooperare internațională și secretarul general al Organizației pentru Eliberarea Palestinei.

Luptele s-au intensificat în ultimele zile în părțile de nord ale Gazei, capturate de forțele israeliene la începutul războiului de aproape șase luni, inclusiv Al Shifa, cândva cel mai mare spital din Gaza, acum unul dintre puținele care funcționează chiar și parțial din nord.

„Trăim condiții îngrozitoare similare cu cele în care forțele israeliene au atacat pentru prima dată orașul Gaza: zgomote de explozii, bombardarea israeliană a caselor este non-stop”, a declarat Amal, în vârstă de 27 de ani, care locuiește la aproximativ un kilometru de spitalul Al Shifa, printr-o aplicație de chat.

Șeful militar al Israelului, Herzi Halevi, a declarat că forțele israeliene i-au vizat pe liderii Hamas, despre care a spus că se aflau în complexul spitalului.

„Acest lucru este foarte, foarte important pentru a face presiuni asupra Hamas, este foarte important și pentru a face presiuni asupra negocierilor”, a spus el în observațiile video difuzate de forțele armate israeliene.

Marți, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a respins cererea președintelui american Joe Biden de a anula planurile pentru un atac la sol asupra Rafah, orașul de la marginea de sud al Fâșiei Gaza, care adăpostește mai mult de jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori ai enclavei. Netanyahu le-a spus parlamentarilor israelieni că i-a transmis „extrem de clar” lui Biden într-un apel telefonic „că suntem hotărâți să finalizăm eliminarea acestor batalioane din Rafah și nu există nicio modalitate de a face asta decât intrând pe teren”.

Israelul spune că Rafah este ultimul mare bastion al luptătorilor Hamas. Washingtonul spune că un atac la sol ar fi o „greșeală” și ar cauza prea mult rău civililor.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că unul dintre scopurile lui Blinken este să discute cu liderii israelieni cum să învingă Hamas „inclusiv în Rafah, într-un mod care să protejeze populația civilă, să nu împiedice furnizarea de asistență umanitară și să promoveze securitatea generală a Israelului”.

Miller a spus că Blinken și Prințul Faisal au discutat despre necesitatea urgentă de a proteja toți civilii din Gaza și de a crește imediat asistența umanitară și au subliniat importanța pregătirii pentru faza care urmează încheierii conflictului.

Palestinienii, cărora li sa ordonat să intre în Rafah la începutul războiului de către forțele israeliene, nu au unde să fugă. Israelul spune că are un plan de evacuare, dar nu l-a făcut public până acum.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri