Video Antony Blinken, în vizită în zonele afectate de cutremure, promite un ajutor suplimentar din partea SUA de 100 de milioane de dolari

Data actualizării: Data publicării:
Antony Blinken in Turcia
Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a ajuns în Turcia și a văzut zonele cele mai afectate de cutremurele din 6 februarie. Foto: Profimedia Images

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a anunţat duminică, în Turcia, un ajutor suplimentar de 100 de milioane de dolari pentru persoanele afectate de cutremurele din 6 februarie. Cel mai recente date arată un bilanț de 47.000 de morți în, Turcia și Siria, informează AFP.

"Când te uiţi la amploarea pagubelor, la numărul de clădiri, apartamente şi case distruse, reconstrucţia va necesita un efort uriaş, iar noi ne angajăm să sprijinim acest lucru", a declarat Blinken.

"Adăugăm 100 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie disperată", a mai spus el.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Cel mai important lucru în acest moment este să primiți asistență pentru oamenii care au nevoie de ea, să treacă peste iarnă și să-i repuneți pe picioare”, a mai spus Blinken.

Departamentul de Stat a precizat într-un comunicat că preşedintele Joe Biden va autoriza 50 de milioane de dolari care vor fi furnizate de Fondul de asistenţă de urgenţă pentru refugiaţi şi migranţi (ERMA). Celelalte 50 de milioane de dolari vor fi furnizate prin intermediul Departamentului de Stat şi al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

Acest ajutor, potrivit comunicatului, citat de EFE, este dedicat populaţiilor afectate de cutremur din Turcia şi Siria şi va fi disponibil pentru a sprijini organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale. Acesta va fi folosit pentru a livra pături, saltele, alimente, haine călduroase şi corturi, printre alte materiale.

Blinken şi omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, au decolat la bordul unui elicopter al forţelor armate turce, pentru a survola provincia Hatay, una dintre cele mai afectate, potrivit Anadolu.

A doua zi după cutremur, Statele Unite au desfăşurat mai multe echipe de căutare şi salvare în Turcia, aproximativ 200 de persoane, şi au deblocat o primă tranşă de 85 de milioane de dolari sub formă de ajutoare umanitare.

De asemenea, au pus la dispoziţie elicoptere Black Hawk şi Chinook pentru a transfera provizii.

Organizaţia Naţiunilor Unite a făcut apel la ajutor internaţional pentru a strânge un miliard de dolari pentru Turcia.

Blinken urmează să se deplaseze în cursul serii la Ankara, unde se va întâlni luni cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Aceasta este prima deplasare a secretarului de stat american în Turcia de când a preluat mandatul, în urmă cu doi ani. Această vizită fusese programată înainte de cutremurul din 6 februarie, care a perturbat agenda.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri