Arabia Saudită și rebelii Houthi poartă negocieri de pace care ar putea duce la încheierea războiului din Yemen

Data publicării:
lider al grupării Houthi din Yemen primește o delegație din Arabia Saudită în Sana'a
Rebelii Houthi au anunțat că delegațiile din Arabia Saudită și Oman au ajuns deja în Sana'a pentru a luat parte la negocierile de pace. Foto: Profimedia Images

O delegație din Arabia Saudită va purta discuții săptămâna aceasta în capitala Yemenului, Sana'a, cu rebelii Houthi pentru a ajunge la o înțelegere privind o nouă încetarea a focului, care de această dată ar putea fi permanentă, scrie BBC.

O echipă de mediatori din Oman a ajuns și ea în Sana'a. Capitala Yemenului a fost controlată de rebelii Houthi încă de la începutul conflictului, atunci când aceștia au forțat guvernul să se refugieze în Aden, un oraș din sudul țării.

La scurt timp după ocuparea capitalei, o coaliție condusă de saudiți a intrat în război de partea guvernului din Yemen. Conflictul a continuat până în ziua de azi și a provocat moartea a zeci de mii de yemeniți, făcând ca 80% din populația țării să fie dependentă de ajutoarele umanitare.

Arabia Saudită nu și-a confirmat participarea la aceste discuții, dar rebelii au anunțat că delegațiile de la Riad și Muscat au ajuns deja în Sana'a.

yemen-houthi-paradă
Paradă militară a luptătorilor Houthi în orașul Hodeida de pe coasta de vest a Yemenului. Foto: Profimedia Images

O poză apărută în mass-media pare să îl arate pe liderul Houthi, Mohammed Ali al-Houthi dând mâna cu un oficial saudit a cărui identitate nu se cunoaște.

Cu toate că niciun oficial nu a comentat pe seama acestui subiect, potrivit mai multor surse, cele două părți ar putea ajunge la o înțelegere înainte de finalul lunii.

Termenii acordului de încetare a focului

Printre termenii acordului care ar urma să fie semnat s-ar număra obligația de a plăti salariile angajaților publici și de a redeschide toate porturile și aeroporturile, precum și alte obiective mai ambițioase cum ar fi reconstrucția țării, părăsirea teritoriului țării de către toate forțele străine care operează acum în Yemen și începerea unei tranziții politice.

Inițiativa vine în completarea unui proces ONU care a dus la o încetare temporară a focului anul trecut.

ajutoare-yemen
Conflictul din Yemen a provocat moartea a zeci de mii de oameni și a făcut ca 80% din populație să fie dependentă de ajutoare umanitare. Foto: Profimedia Images

Un oficial Houthi a declarat sâmbătă că grupul rebelilor a primit 13 deținuți eliberați de Arabia Saudită în schimbul unui deținut saudit, aceasta fiind doar prima etapă a unui schimb de prizonieri mai mare agreat de ambele tabere, informează Al Jazeera.

Războiul prin intermediari dintre saudiți și iranieni pare să se apropie de final: cele două țări rivale s-au angajat de curând să restabilească legăturile diplomatice – un efort susținut de China.

Încălzirea relațiilor bilaterale pare să ofere o nouă șansă aproape nesperată ca războiul care a pornit cu mai mult de 8 ani în urmă să ajungă la final, dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, discuțiile din Sana'a trebuie să se încheie cu un succes.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri