Armistițiu de trei zile în Sudan. 413 oameni au murit în luptele dintre armată și gruparea paramilitară

Data actualizării: Data publicării:
Un nor de fum se ridică deasupra clădirilor din Khartoum, Sudan, în urma luptelor dintre armată și gruparea paramilitară RSF pe 19 aprilie 2023.
Cel puțin 413 oameni au murit în luptele din Sudan. Foto: Profimedia Images

Armata Sudanului a afirmat că a acceptat un armistiţiu de trei zile începând de vineri pentru a le permite sudanezilor să marcheze sărbătoarea musulmană Eid al-Fitr, care încheie luna sacră a Ramadanului, informează Reuters.

"Forţele armate speră că rebelii vor respecta toate cerinţele armistiţiului şi vor opri toate activităţile militare de natură să-l perturbe", a subliniat armata într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Mai devreme vineri şi gruparea paramilitară Forţele de sprijin rapid (FSR), care luptă împotriva armatei sudaneze, a convenit asupra unei încetări a focului de 72 de ore.

În Sudan au loc de circa o săptămână confruntări intense între forţele şefului armatei, Abdel Fattah al-Burhan, care conduce de facto Sudanul de la lovitura de stat din octombrie 2021, şi cele ale liderului Forţelor de Sprijin Rapid, Mohamed Hamdan Daglo.

Situaţia din Sudan va fi discutată în timpul reuniunii miniştrilor de externe din UE ce are loc luni la Luxemburg. Uniunea Europeană are o delegaţie la Khartoum şi şapte ţări (Franţa, Germania, Italia, Spania, Olanda, Grecia şi Republica Cehă) au reprezentanţe în capitala sudaneză.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat la rândul său vineri că 413 persoane au fost ucise şi 3.551 rănite în Sudan de la izbucnirea acestui conflict intern.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri