Aurescu, după Trilaterala România-Ucraina-Republica Moldova: Marea Neagră reprezintă o regiune importantă de interes strategic

Data publicării:
Ministrul de externe Bogdan Aurescusustine o declaratie de presa
Ministrul de externe Bogdan Aurescu. Foto: Profimedia

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a găzduit joi cea de-a doua reuniune a Trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova la nivel de ministere de externe, care a fost axată pe teme de securitate și a beneficiat de participarea miniștrilor apărării din cele trei state.

La reuniune au mai luat parte ministrul apărării al României, Angel Tîlvăr, ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, ministrul apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, și primul adjunct al ministrului de externe al Ucrainei, Emine Dzapharova, în numele ministrului Dmitro Kuleba, care nu a mai putut efectua deplasarea la București, din cauza evoluțiilor de ultimă oră legate de cursul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă, arată un comunicat al MAE.

Temele de discuție au cuprins situația de securitate din regiune, eforturile de contracarare a efectelor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a presiunilor exercitate de Rusia împotriva Republicii Moldova, sprijinul NATO și al UE pentru Ucraina și Republica Moldova. De asemenea, discuțiile în acest format au fost centrate și pe întărirea cooperării trilaterale în domeniul consolidării capacităților de apărare ale celor două state vecine României și a rezilienței acestora în contextul războiului de agresiune dus de Federația Rusă în Ucraina.

La finalul reuniunii trilaterale în format externe – apărare, a fost semnată de către cei șase reprezentanți ai României, Ucrainei și Republicii Moldova o Declarație Comună, care subliniază principalele elemente ale agendei discuțiilor și ale angajamentului celor trei state pentru dezvoltarea cooperării trilaterale.

„România condamnă ferm atrocitățile comise de Rusia în Ucraina și reiterează, și cu această ocazie, necesitatea ca toți cei responsabili să fie trași la răspundere, în conformitate cu dreptul internațional și pe baza instrumentelor de drept internațional”, a spus Bogdan Aurescu, potrivit comunicatului.

„Este un document foarte important, care se axează pe tematica de securitate. El se concentrează pe dezvoltarea relațiilor puternice între cele trei țări, în domenii extrem de relevante, atât în domeniul politic, cât și în cel economic, de infrastructură, apărare, securitate, cultură și consemnează faptul evident că avem viziuni similare cu privire la o Mare Neagră care să fie stabilă și sigură. Ne exprimăm, de asemenea, dorința ca cooperarea noastră să se întărească, inclusiv în ceea ce privește combaterea efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei, cât și în ceea ce privește combaterea propagandei ruse, a dezinformării și în ceea ce privește întărirea rezilienței noastre”, a continuat ministrul.

„Acest document subliniază, de asemenea, angajamentul pentru suveranitatea, integritatea teritorială, independența Republicii Moldova și Ucrainei în granițele recunoscute la nivel internațional. De asemenea, reiterează faptul că Marea Neagră reprezintă o regiune importantă de interes strategic pentru securitatea nu doar a regiunii, ci și a spațiului euroatlantic, în ansamblul său. De asemenea, subliniem în această declarație importanța ca, în acest an, atât Ucraina, cât și Republica Moldova, să obțină deschiderea negocierilor de aderare pentru a ajunge state membre ale Uniunii Europene, cu drepturi depline”, a adăugat ministrul.

„Subliniem încă o dată cât de important este ca toți cei care au comis crime internaționale în Ucraina să fie trași la răspundere și, bineînțeles, ne reiterăm angajamentul ca această cooperare trilaterală să fie întărită în continuare, la fel ca și coordonarea noastră în acest format. De asemenea, am decis ca următoarea reuniune trilaterală, care va avea loc în lunile următoare, să se concentreze pe aspecte legate de infrastructură și de cooperare în domeniul energiei”, a continuat Aurescu.

„Am discutat în cadrul reuniunii trilaterale despre sprijinul NATO și al Uniunii Europene pentru Ucraina și pentru Republica Moldova. Am informat cu privire la pașii pe care România i-a sprijinit în cadrul celor două organizații din acest punct de vedere, fie că vorbim despre creșterea fondurilor pentru programele de întărire a capacității de apărare a celor două țări, prin donații de fonduri pe care România le-a efectuat, fie că vorbim despre utilizarea Facilității Europene pentru Pace, care este în mod evident extrem de utilă Ucrainei în acest moment, dar care, de asemenea, este destinată și sprijinirii rezilienței Republicii Moldova.

De asemenea, am vorbit despre misiunea pe care Uniunea Europeană o va lansa în curând în Republica Moldova, un jalon important în sprijinirea construcției capacităților de securitate și reziliență ale Republicii Moldova”, a mai spus ministrul.

„Credem și suntem absolut convinși că acest format reprezintă un format ce generează valoare adăugată. Sperăm ca această tendință să continue, așa cum, de altfel, am prevăzut în Declarația noastră trilaterală, fie că vorbim despre securitate, fie că vorbim despre energie, infrastructură, conectivitate sau orice alt subiect care este de interes comun”, a mai spus Aurescu.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri