Autonomia maghiarilor din Transilvania, promovată din nou de la Budapesta. Consiliera lui Orban: Exemplul Corsicii este unul bun

Data publicării:
inquam tinut secuiesc secuime autonomie sfantu gheorghe centenar consiliul national
Sursa foto: INQUAM Photos/ Manases Sandor

Decizia președintelui francez Emmanuel Macron de a propune o modificare constituțională prin care insula Corsica să primească statut de autonomie a alimentat discursul privind autonomia maghiarilor din Transilvania și a secuilor. Katalin Szili, consilier principal al premierului ungar Viktor Orban, a declarat că exemplul insulei este unul bun și ar putea întări aspirațiile maghiarilor și ale secuilor, transmite G4Media

Reluarea discuțiilor despre autonomia teritorială în Transilvania vine pe fondul tensiunilor majore din Spania, unde amnistia acordată de guvernul de stânga liderilor autonomiști catalani, condamnați pentru separatism, a provocat proteste masive de stradă. 

Consilierul principal al premierului maghiar, Katalin Szili, a declarat că este plină de speranță că președintele Emmanuel Macron a inițiat autonomia Corsicii și a corsicanilor în Franța, potrivit agenției de presă MTI, citată de Rador Radio România. 

Acesta ar putea fi chiar un bun exemplu pentru UE și ar putea întări aspirațiile de autonomie ale maghiarilor din Transilvania și ale secuilor, a mai spus oficialul ungar într-un discurs la adunarea generală a Federaţiei Organizațiilor Maghiare din Europa de Vest. În schimb, ea şi-a exprimat nemulţumirea din cauza faptului că Comisia Europeană nu a înscris încă pe ordinea de zi problema minorităţilor naţionale autohtone. 

Instituțiile Uniunii Europene nu au competențe în ceea ce privește minoritățile naționale, politicile publice legate de acest subiect fiind apanajul exclusiv al guvernelor. 

Astăzi, în întreaga lume există comunități maghiare, a spus Szili, amintind că la ședința Comisiei Naționale de Coeziune a Parlamentului ungar, şi vicepremierul Zsolt Semjén a subliniat că maghiarii care trăiesc în diasporă au un rol la fel de important în politica naţională a Guvernului ca şi maghiarii care trăiesc în comunităţi compacte în mai multe zone din Bazinul Carpatic. 

În discursul său, Katalin Szili a prezentat situația comunităților maghiare care trăiesc în țările învecinate, afirmând că numărul acestora este în scădere peste tot, iar situația lor poate fi considerată cea mai dificilă în Ucraina, în timp ce Comisia Europeană a propus începerea negocierilor de aderare cu această ţară. 

Preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat într-o vizită în Corsica, a propus, la sfârșitul lunii septembrie, „să se facă un nou pas” prin „introducerea Corsicii” în Constituţia franceză şi acordarea unei autonomii „a insulei care să nu mai fie nici împotriva statului şi nici fără stat”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri