Autorităţile din Belarus percheziţionează locuinţele opozanţilor aflaţi în străinătate

Data publicării:
belarus perchezitii
Au fost percheziţionate casele a cel puţin 6 membri ai Consiliului de Coordonare a Opoziţiei. Foto: Profimedia Images

Autorităţile din Belarus au anunţat marţi că au percheziţionat locuinţele mai multor membri ai opoziţiei aflaţi în străinătate, în timp ce la Minsk se pregătesc alegerile de anul viitor, informează AFP. Pavel Latuşko, un fost diplomat, care a trecut în opoziţie în 2020, a precizat că odată cu locuinţa sa au fost vizate şi cele ale unor membri ai echipei sale. El a scris pe rețelele sociale că au fost vizați "numeroşi reprezentanţi ai forţelor diplomatice din Belarus".

Conform unor grupuri de apărători ai drepturilor omului, au fost percheziţionate domiciliile a cel puţin şase membri ai Consiliului de Coordonare a Opoziţiei, printre care economistul Serghei Ceali şi fostul ministru Pavel Latuşko.

Comitetul de Anchetă belarus a afirmat într-un comunicat că obiectivul percheziţiilor a fost "culegerea de probe de activităţi infracţionale", iar "proprietăţile şi bunurile imobiliare ale suspecţilor din ţara noastră sunt în curs de identificare în vederea confiscării".

Latuşko, fost diplomat, care a trecut în opoziţie în 2020, a precizat că odată cu locuinţa sa au fost vizate şi cele ale unor membri ai echipei sale. El a afirmat pe reţelele sociale că "potrivit informaţiilor noastre, asta se întâmplă simultan, în masă, şi priveşte numeroşi reprezentanţi ai forţelor diplomatice din Belarus".

În vara lui 2020, militanţi din Belarus au contestat realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de aproape 30 de ani. Mişcările de protest au fost reprimate prin numeroase arestări, exilări forţate şi detenţia unor militanţi pentru democraţie şi a unor jurnalişti.

Următoarele alegeri parlamentare, programate în februarie anul viitor, sunt primele de după protestele respective.

Consiliul de Coordonare a Opoziţiei intenţionează să organizeze un scrutin alternativ.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri