Avertismentul șefului FBI: Hackerii chinezi vor să „provoace haos” în SUA. Sunt „amenințări reale la adresa siguranței noastre”

Data publicării:
Hacker care lucrează la computer.
Foto: GettyImages

Directorul FBI, Christopher Wray, a avertizat miercuri că hackerii chinezi se pregătesc să „provoace haos în SUA”, relatează CNN.

„Hackerii Chinei se concentrează asupra infrastructurii americane pentru a face ravagii și a provoca prejudicii cetățenilor și comunităților americane, dacă sau când China va decide că a venit momentul să lovească”, a declarat Wray în fața unei comisii parlamentare.

Deși oficialii din domeniul cibernetic au tras de multă vreme un semnal de alarmă cu privire la capacitățile ofensive ale Chinei în acest domeniu, avertismentul dramatic al lui Wray subliniază nivelul uriaș de îngrijorare în rândul conducerii SUA cu privire la amenințarea pe care hackerii chinezi o reprezintă pentru infrastructura critică la nivel național. Șeful Agenției Naționale de Securitate și alți înalți oficiali americani au vorbit de asemenea miercuri despre activitatea cibernetică a Chinei.

Hackerii susținuți de guvernul chinez țintesc obiective precum stațiile de tratare a apei, infrastructura electrică și conductele de petrol și gaze naturale, a spus Wray.

Hackerii chinezi „caută și se pregătesc să distrugă sau să degradeze infrastructura critică civilă care ne menține în siguranță și prosperi. Și să fie clar: amenințările cibernetice la adresa infrastructurii noastre critice reprezintă amenințări reale la adresa siguranței noastre fizice”, a subliniat el.

Guvernul chinez a negat anterior acuzațiile că ar fi în spatele unor hackeri.

Audierea are loc în urma unor încercări din partea oficialilor americani și chinezi de a atenua tensiunile din relația dintre cele două superputeri. La o întâlnire din noiembrie, președintele chinez Xi Jinping l-a asigurat pe președintele american Joe Biden că China nu va interveni în alegerile americane din 2024. Această asigurare a fost reiterată de ministrul chinez de externe în fața consilierului pentru securitate națională al lui Biden în weekendul trecut, potrivit unor surse citate de CNN. Oficialii americani spun că vor urmări îndeaproape evoluțiile, pentru a vedea dacă Xi se ține de cuvânt.

Întrebat despre aceste asigurări la audierea din Camera Reprezentanților, Wray a spus: „China a promis o mulțime de lucruri de-a lungul anilor, așa că o să cred când o să văd”.

Hackeri chinezi ar fi pătruns în rețelele de calculatoare din porturi, centrale energetice și alte infrastructuri cheie din SUA.

„Adevărul este că actorii cibernetici chinezi au profitat de defecte de bază ale tehnologiei noastre. Le-am făcut munca mai ușoară ”, a declarat Jen Easterly, care conduce Agenția de Securitate Cibernetică și a Infrastructurii din SUA.

„Din păcate, tehnologia care stă la baza infrastructurii noastre critice este în mod inerent nesigură din cauza deceniilor în care dezvoltatorii de software nu au fost trași la răspundere pentru tehnologia defectuoasă. Acest lucru a dus la stimulente în care funcțiile și viteza de introducere pe piață au fost prioritizate față de securitate, ceea ce a făcut țara noastră vulnerabilă la invazia cibernetică. Acest lucru trebuie să înceteze”, a spus Easterly.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri