Avocații lui Donald Trump vor ca procesul în instanța federală de la Washington să înceapă în 2026

Data publicării:
Avocații lui Donald Trump. FOTO: Profimedia Images

Avocații lui Donald Trump au propus joi ca procesul acestuia în instanţa federală de la Washington pentru presupuse tentative frauduloase de a modifica rezultatul alegerilor din 2020 să aibă loc în aprilie 2026, cu mult după alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024, transmite vineri AFP. Aceștia susțin că interesul public este pentru un proces corect și nu o hotărâre în grabă.

În urmă cu o săptămână, procurorul special Jack Smith a propus ca procesul fostului preşedinte american să înceapă pe 2 ianuarie 2024, estimând că "nu ar trebui să dureze mai mult de patru până la şase săptămâni".

Judecătoarea care va prezida dezbaterile, Tanya Chutkan, a stabilit o audiere pe 28 august pentru a stabili data procesului şi le-a cerut ambelor părţi propunerile lor înainte de a decide.

"Interesul public este pentru un proces corect şi echitabil şi nu pentru o hotărâre în grabă", şi-au apărat joi avocaţii lui Donald Trump propunerea. Potrivit acestora, doar examinarea conţinutului dosarului ar putea dura câţiva ani.

Dacă s-ar alege termenul propus de procuratură,"chiar presupunând că începem examinarea acestor documente astăzi, ar trebui să înaintăm într-un ritm de 99.762 de pagini pe zi (...) pentru a termina la timp", au dat asigurări aceştia.

Este ca şi cum "am citi Război şi pace de Tolstoi din scoarţă în scoarţă de 78 de ori pe zi şi asta în fiecare zi, de astăzi până la alegerea juriului", la începutul procesului. Luna aprilie 2026, adică peste doi ani şi jumătate, le-ar permite să pregătească o apărare echitabilă pentru clientul lor şi să nu se amestece în celelalte procese împotriva fostului preşedinte, susţin aceştia.

Donald Trump continuă campania pentru alegerile primare

Donald Trump, care face campanie pentru a câştiga alegerile primare din Partidul Republican pentru a participa la cursa prezidenţială pentru Casa Albă din 2024, este vizat de patru inculpări penale: două la nivel federal, la Washington şi în Florida, una în statul New York şi cea de-a patra în Georgia.

Fostul președinte al SUA dă în mod constant vina pentru necazurile sale în justiţie pe administraţia preşedintelui democrat Joe Biden. Invocând o "ingerinţă electorală", el insistă ca aceste procese să aibă loc după alegerile prezidenţiale din 2024.

"Niciunul dintre aceste procese nu ar trebui să înceapă înainte de alegerile" programate pentru noiembrie 2024, a spus el din nou joi pe platforma sa Truth Social.

Data de 2 ianuarie "reprezintă un echilibru adecvat între dreptul inculpatului de a-şi pregăti apărarea şi interesul public puternic pentru un proces rapid" într-un astfel de caz emblematic, în care un fost preşedinte este acuzat că ar fi subminat fundamentele instituţiilor federale, a argumentat, în schimb, procurorul special Jack Smith.

Datele proceselor au fost deja stabilite pentru New York, în martie 2024, şi Florida, în mai 2024.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri