Băieții și fetele din Iran refuză să mănânce separat la cantina unei universități din Teheran

Data actualizării: Data publicării:
Iran, Tehran, Men And Women In A Park - 11 Apr 2022
Segregarea pe sexe din Iran este contestată de studenți. Foto: Profimedia Images

Studenţii de la Universitatea Sharif din Teheran au respins regula ce obligă bărbaţii şi femeile să mănânce separat, determinând miliţia iraniană Basij să izoleze o cantină unde erau văzuţi bărbaţi şi femei la aceeaşi masă, au relatat luni media iraniene, informează DPA.

Înregistrări video afişate pe reţelele sociale arătau tineri bărbaţi şi femei aşezaţi împreună la o singură masă. Multe dintre femei erau văzute fără eşarfă pe cap.

Studenţii ar fi îndepărtat baricadele de la intrarea în cantină. Videouri, care iniţial nu puteau fi verificate, arătau o mulţime de oameni care sărbătoreau, conform Agerpres.

Autorităţile universităţii au închis cantina şi au spus că îi vor raporta unei comisii pe studenţii implicaţi. Ei s-ar putea confrunta cu sancţiuni pentru încălcarea regulilor privind segregarea bărbaţilor şi a femeilor.

Mona Khatami, lector universitar din Teheran, a publicat pe Twitter o fotografie cu ea însăşi fără a avea capul acoperit, cu cuvintele: „Nu vom da înapoi”. Studenţi de la universitate au confirmat autenticitatea contului.

Forţele de securitate au dispersat recent protestele de la Universitatea Sharif, cea mai importantă universitate de ştiinţă şi inginerie din ţară. De atunci, poliţia şi forţele miliţiei au izolat uneori campusul şi predarea faţă în faţă a fost suspendată pentru o perioadă.

Protestele în masă împotriva guvernului autoritar al Iranului continuă de cinci săptămâni.

Ele au fost declanşate de moartea tinerei kurde iraniene în vârstă de 22 de ani Mahsa Amini, aflată în arestul poliţiei la mijlocul lunii septembrie. Poliţia de moravuri o arestase pentru nerespectarea purtării obligatorii a baticului pe cap.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri