Bătaie de joc la nivel diplomatic? Ce cadou a primit președintele Serbiei din partea Rusiei

Data publicării:
Vladimir-Putin-i-Aleksandar-Vucic-2

Președintele Serbiei, Aleksandr Vucici, a primit un cadou cel puțin ciudat din partea ambasadorului Rusiei la Belgrad, Alexandar Chepurin.

chepurin
Foto: BETA

 

Totul s-a întâmplat în timpul petrecerii organizate recent în Belgrad cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei. Toasturile elitei politice din Serbia prezentă la eveniment și discursurile înflăcărate despre „fraternitatea veșnică” dintre cele două țări, bazată pe „sângele slav” și religia ortodoxă, au încetat când diplomatul rus a scos cadoul pregătit pentru președintele sârb, relatează Balkan Insight.

Chepurin i-a înmânat lui Vucici o tavă smălțuită cu modele florale. Ambasadorul rus a descris darul ca fiind un produs al „artiștilor tradiționali renumiți din orașul rusesc Zhostov”. Însă ziariștii publicației Balkan Insight sugerează că o asemenea tavă ar fi putut, la fel de bine, să fie procurată și de la o piață de mărunțișuri pentru mai puțin de 10 dolari. O scurtă cautare pe Google: o tavă aproape identică cu cea dăruită de Alexandar Chepurin ar costa 9,95 de dolari pe Pinterest. 

„Sperăm că președintele va folosi această tavă pentru a purta cu grijă relațiile dintre țările noastre”, i-a spus ambasadorul rus lui Aleksandr Vucici, în timp ce președintele Serbiei l-a privit cu un zâmbet ușor stingherit.

Simbolurile sunt foarte importante în limbajul diplomatic. Jurnaliștii consideră că tava smălțuită este un mesaj care se sincronizează cu atitudinea presei din Rusia controlată de stat în privința lui Aleksandr Vucici.

Chiar dacă, la nivel oficial, relațiile ruso-sârbe urmează încă o linie de cordialitate, mass-media Kremlinului a contestat în ultima perioadă „sinceritatea” președintelui Serbiei, acuzându-l de ipocrizie, de faptul că, în timp ce laudă relațiile cu Rusia, este, de fapt, „un lacheu”, un „servitor” al Occidentului, scrie sursa citată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri