BBC: Deși trăiesc în frică, rușii din Belgorod, la granița cu Ucraina, susțin invazia lui Putin: „Trebuie să-i re-educăm, să-i refacem”

Data publicării:
Litera Z în Belgorod
În orașul Belgorod, capitala regională, o uriașă literă „Z”, simbolul invaziei rusești, numită de unii svastica rusească, a fost ridicată în apropiere de o șosea importantă. Susținerea rușilor de aici pentru războiul lui Putin este evidențiată inclusiv de acest simbol al morții și al urii. Foto: Profimedia Images

Sunetele războiului – explozii, focuri de armă sau șuieratul rachetelor au devenit ceva obișnuit pentru locuitorii din Belgorod, regiunea aflată chiar la granița Ucrainei cu Rusia – nimeni nu mai tresare când se aud exploziile în depărtare. Obișnuința rușilor de-aici cu războiul vine nu doar ca urmare a apropierii lor de conflictul pornit de regimul criminal care îi conduce, ci și de pe urma susținerii lor pentru Vladimir Putin și pentru invazia sângeroasă pe care dictatorul rus a pornit-o împotriva poporului vecin.

În piața din Belgorod zac mai multe standuri metalice distruse – au fost distruse de lovituri de mortar cu doar câteva zile înainte. La acel moment, piața era închisă, așa că nimeni nu a fost rănit – totuși, multe dintre standuri rămân închise, iar clienții sunt puțini. Saci de nisip au fost puși în grămadă în afara clădirilor.

În majoritatea Rusiei, agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei se simte ca un război „virtual”, care se vede doar la televizor, departe de casă. În Belgorod, însă, războiul se simte foarte aproape și foarte real, scrie BBC.

Întrebată de jurnaliștii BBC, Raisa Alexandrovna, care vinde dulciuri în piață, spune că și-a pierdut sentimentul de siguranță.

„Nimeni nu ne protejează. Când oamenii merg seara acasă nu știu dacă vor mai fi întregi dimineața”, spune ea.

Toți oamenii de la piața din Belgorod spun că trăiesc cu frica „bombardamentelor ucrainenilor”, dar uită să precizeze că țara lor este cea care a invadat-o pe cea vecină. Confirmă, totuși, că în urmă cu un an viața era liniștită și pașnică aici. În același timp, refuză să dea vina pe Kremlin pentru ce s-a întâmplat.

„Trebuia să începem această operațiune militară. A fost lucrul corect. Trebuia să fim pregătiți mai bine pentru asta. Trebuia să mobilizăm oamenii de la început. Mult prea mulți tineri mori. Femeile noastre nu vor mai avea cu cine să se căsătorească”, spune Alexandrovna, fără să sesizeze contradicția evidentă dintre cele două jumătăți ale frazei sale.

Întrebată ce părere are despre moartea ucrainenilor nevinovați în războiul bolnav purtat de dictatorul rus, ea insistă:

„Oameni au fost uciși de ambele părți. Dar mințile ucrainenilor au fost alterate. Generația nouă a crescut urându-i pe ruși. Trebuie să-i re-educăm, să-i refacem”.

Loialitate oarbă pentru Putin

În orașul Belgorod, capitala regională, o uriașă literă „Z”, simbolul invaziei rusești, numită de unii svastica rusească, a fost ridicată în apropiere de o șosea importantă. Susținerea rușilor de aici pentru războiul lui Putin este evidențiată inclusiv de acest simbol al morții și al urii.

În ultimele luni au fost explozii și în Belgorod – la aeroport, la un depozit de petrol și la o centrală electrică. Locuitorii de aici trebuie să se gândească repede unde să se adăpostească în caz de lovituri, iar adăposturi au început să se deschidă în subsoluri.

Conversațiile sunt similare cu cele de la piață și aici – majoritatea oamenilor spun că au început să aibă frică cu privire la siguranța lor doar după începutul invaziei, însă nu dau vina pe Putin pentru asta.

Nu e clar dacă e vorba doar de disonanță cognitivă și de loialitate oarbă față de regimul criminal de la Moscova sau de teama de represiune. Dacă e vorba de primele, ele sunt hrănite și de sentimente patriotarde accentuate.

„Vă mulțumim pentru acțiunile eroice. Pentru patrie! Totul pentru front! Totul pentru victorie! Credeți în voi înșivă, dar trăiți pentru Rusia” – sunt mesaje imprimate prin Belgorod, pe panouri, afișiere sau bannere lipite – menite să-i facă pe ruși să-i susțină pe soldații care atacă Ucraina de aproape un an.

La televizor, mesajul este același – de dimineață până seara, propaganda putinistă încearcă să-i asigure pe ruși că Rusia are dretpate și că Ucraina și Occidentul sunt agresorii în acest conflict și că însuși viitorul Rusiei este în joc. Iar propaganda funcționează.

„Occidentul joacă un rol negativ. În mod evident vrea să distrugă Rusia. Am mai văzut-o și înainte, sub Adolf Hitler”, spune un proprietar de croitorie din Belgorod.

„Ucraina este o marionetă occidentală. Iar Occidentul și-a dorit întotdeauna să distrugă Rusia. Hitler a vrut să ne fure teritoriul. Cine n-ar vrea? Suntem o țară enormă”, aprobă și Ksenia, studentă la drept.

Nu toți rușii din Belgorod împărtășesc, însă, această opinie, dar puțini au curajul să recunoască.

„Nu cred că am vreo putere să influențez situația. Înțeleg în ce țară trăiesc și ce au făcut autoritățile pentru a-i opri pe oamenii obișnuiți din a-și exprima opiniile. Orice astfel de exprimare este periculoasă”, spune Ivan.

Putin a creat o întreagă mitologie în jurul „nazismului” și luptei contra Occidentului

Referințele la dictatorul nazist, Adolf Hitler, nu sunt accidentale. Televiziunea rusească le face mereu pentru a ațâța sentimentele patriotarde și naționalismul grosolan, dar și sprijinul pentru invazia lui Putin.

Kremlinul încearcă să acrediteze ideea că războiul din Ucraina este similar cu Al Doilea Război Mondial – Rusia luptându-se cu fascismul și încercând să apere țara de invadatori. Realitatea este inversă – Vladimir Putin este dictatorul fascist care a invadat o țară suverană.

„În acest moment, antrenăm o forță de apărare teritorială pentru Belgorod. Unii dintre noi avem experiență de luptă, unii sunt foști polițiști sau foști militari. Vom apăra Belgorodul, dacă va fi un atac împotriva Rusiei. Cât despre noi, vom executa orice ordin vine de la comandantul suprem (n. red. – Putin), în orice oraș, oriunde în lume”, spune membrul unei grupări din Belgorod, „Smerș” (n. red. – „Moarte spionilor”), denumită după o organizație de contrainformații creată de Stalin în Al Doilea Război Mondial.

Printre ei se numără și Evgeni Bakalo, un afacerist local, care împărtășește pozițiile lui Putin:

„Suntem un singur popor. Ucrainenii sunt ruși, doar că au uitat asta”, spune el.

După un an de război și de rezistență ucraineană dură, realitatea pare să arate altceva – că acum, mai mult decât oricând în istoria lui post-sovietică, poporul ucrainean își prețuiește suveranitatea și independența și este determinat să nu se întoarcă în orbita Moscovei.

Între timp, dictatura de la Kremlin continuă să pretindă că oficialii ucraineni sunt „neo-naziști” și că guvernele occidentele „simpatizează cu nazismul”.

Sub Vladimir Putin, mitologia națională rusească se construiește în jurul celui de-Al Doilea Război Mondial, un subiect extrem de emoționant, încă, pentru mulți ruși.

Olga, care conduce un cor bisericesc în Belgorod spune că este „foarte speriată” de bombardamente. Când i se spune că nu ar fi așa dacă Rusia nu ar fi invadat Ucraina, reacție ei imediată este să vorbească de Al Doilea Război Mondial:

„Să ne întoarcem la Marele Război Patriotic, o perioadă de mare sacrificiu. Mereu se fac sacrificii. Când oamenii noștri merg la luptă nu știu dacă vor fi uciși sau nu. Rusia nu a provocat acest război. Un rus ți-ar da și cămașa de pe el ca să te ajute. Rusia nu a atacat Ucraina. Rușii sunt iubitori de pace și generoși”, spune ea, într-o disonanță cognitivă similară cu a multor alți locuitori ai Belgorodului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri