BBC: Droguri de sute de ori mai letale decât heroina sunt ascunse în mâncarea pentru câini și vândute de traficanți pe X

Data publicării:
cățel mănâncă boabe dintr-un bol / ilustrație X
Unii dintre furnizori au explicat că reușesc să strecoare drogurile pe piața britanică ascunzându-le în hrana pentru câini și în produse de catering. Colaj foto: Shutterstock / Profimedia Images

Droguri letale mai periculoase decât heroina, cunoscute sub numele de nitazene, au fost introduse ilegal în Marea Britanie ascunse în hrana pentru câini și alte produse de catering, potrivit unei investigații BBC.

Nitazenele au fost asociate în ultima perioadă cu aproape 3 decese pe săptămână, în medie. BBC a descoperit că drogurile sunt vândute pe rețele sociale cunoscute, precum X (fostul Twitter) și SoundCloud.

Nitazenele, care sunt ilegale în Marea Britanie, sunt droguri sintetice produse în laboratoare. Sunt asemănătoare cu heroina și morfina, dar pot fi de sute de ori mai puternice.

Utilizatorii acestor substanțe le consumă de multe ori fără să știe pentru că sunt amestecate cu alte droguri ilegale de către traficanții care încearcă să reducă din costurile de producție.

Nitazenele au fost descoperite într-o gamă largă de droguri, inclusiv în heroina care se vinde pe străzi și în pastilele de pe piața neagră pe care traficanții le vând susținând în mod fals că sunt medicamente împotriva anxietății, ca Xanax sau Valium.

Zeci de furnizori le promovează în mod deschis pe internet și trimit nitazene prin poștă din China, acolo unde substanțele sunt produse în laboratoare.

BBC a descoperit mii de postări pe rețelele sociale în care drogurile sunt prezentate utilizatorilor: aproape 3.000 de postări pe SoundCloud, cu numele drogului și detaliile de contact ale vânzătorului, peste 700 de postări pe X - cele mai multe au apărut începând din 2023.

Traficanții își promovează marfa pe SoundCloud și X

Furnizorii au trimis videoclipuri și fotografii cu drogurile, iar unii dintre ei au explicat că reușesc să strecoare drogurile ascunzându-le în hrana pentru câini și în produse de catering. Unul dintre furnizori a trimis poze și un videoclip cu un laborator foarte curat unde acesta a susținut că sunt făcute drogurile.

Peste 4,2 milioane de lire sterline sub formă de criptomonede au fost transferate în conturile a 19 furnizori în ultimii doi ani, potrivit analizei BBC.

Furnizorii de droguri s-au lăudat cât de simplu le este să își promoveze marfa pe SoundCloud și pe X, unde sunt mai puține șanse ca reclamele lor să fie blocate decât pe alte platforme.

Infractorii își ascund reclamele la droguri în „piesele muzicale” postate pe SoundCloud, în așa fel încât acestea să poată fi găsite prin folosirea motoarelor de căutare.

Odată ce nitazenele pătrund în lanțul local de aprovizionare cu droguri, consecințele pot fi fatale. Patru bărbați au murit într-o perioadă de doar două săptămâni în Oxfordshire în 2021, după ce au consumat heroină amestecată cu nitazene.

Drogurile au fost asociate cu cel puțin 101 decese în Marea Britanie în perioada 1 iunie 2023 - 22 februarie 2024, echivalent cu aproape 3 decese pe săptămână.

Drogurile sunt produse în laboratoare din China

Dylan Rocha, un tânăr muzician din Marea Britanie, a fost una dintre primele victime ale drogurilor contaminate cu nitazene în această țară. Moartea sa a fost provocată de o combinație de nitazene, heroină și alcool.

Unii experți cred că acțiunile recente ale talibanilor împotriva traficului cu heroină ar putea să îi împingă pe traficanți înspre nitazene. Alții, precum Charles Yates, care lucrează pentru National Criminal Agency (NCA), crede că nu există nicio legătură directă între operațiunile talibanilor și riscul tot mai mare al apariției drogurilor sintetice pe piața britanică.

Yates spune că infractorii folosesc nitazene pentru că sunt ieftine, fiind motivați doar de propria lor „lăcomie”.

În 2023, Drug Enforcement Agency (DEA) din SUA a pus sub acuzare 11 companii din China pentru comerțul cu opioide sintatice, inclusiv nitazene. În urma unui pont primit de la DEA, poliția metropolitană de la Londra a închis o fabrică de pilule ilegale din vestul orașului, care producea sute de mii de pilule Xanax contrafăcute și alte benzodiazepine, care conțineau și nitazene puternice.

Nitazenele au apărut pe piață după ce autoritățile au început să împiedice traficul cu fentanil, un alt opioid sintetic care a provocat o criză a supradozelor în SUA. Autoritățile cred că fentanilul și substanțele chimice care sunt amestecate pentru a produce drogul sunt făcute tot în laboratoare din China.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri