Beijingul denunţă "supoziţiile nefondate" dintr-un raport american privind arsenalul nuclear al Chinei

Data publicării:
Rachete intercontinentale chinezesti
China va avea 1.500 de ogive nucleare până în 2035, precizează raportul american. Foto: Profimedia Images

China a criticat marţi "supoziţiile nefondate" dintr-un raport american care estimează că arsenalul nuclear al Beijingului va crește de mai mult de trei ori până în 2035 și va ajunge la 1.500 de ogive nucleare, acuzând Washingtonul că "umflă" ameninţarea militară pe care ar reprezenta-o China, informează Agerpres.

În raportul său anual cu privire la armata chineză difuzat în urmă cu o săptămână, Pentagonul nota de asemenea ameliorarea constantă a aviaţiei militare chineze. Washingtonul a identificat Beijingul ca fiind principala sa provocare militară, notează AFP.

Potrivit raportului american, "Ministerul Apărării estimează că stocul chinez de ogive nucleare operaţionale a depăşit 400" de bucăţi, iar dacă "China continuă să-şi sporească stocul nuclear în acest ritm, ea va avea după toate probabilităţile un stoc de circa 1.500 de ogive" până în 2035.

Acest arsenal ar rămâne totuşi mai mic decât cel al Statelor Unite şi al Rusiei, care deţin fiecare mai multe mii de ogive nucleare.

Raportul american "distorsionează politica de apărare şi strategia militară a Chinei, este constituit din supoziţii nefondate cu privire la dezvoltarea militară a Chinei (...) şi relevă trucul obişnuit al SUA de a umfla şi exagera aşa-zisa ameninţare militară chineză", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Tan Kefei, citat de AFP.

"SUA lansează acuzaţii şi presupuneri în legătură cu modernizarea forţelor nucleare ale Chinei, în timp ce de fapt ele însele ar trebui să-şi revadă în profunzime şi să reflecteze la propria politică nucleară", a adăugat Tan.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri