Biden vrea să vândă avioane de luptă F-16 Turciei fără „avertismente sau condiții”

Data publicării:
Avion de luptă F-16
Avion de luptă F-16 din SUA. Foto: Profimedia Images

Președintele american Joe Biden sprijină vânzarea avioanelor de luptă F-16 către Turcia fără „avertismente sau condiții”, a declarat consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, marți, înaintea Summitul NATO de la Vilnius, relatează CNN.

Biden a fost „clar și fără echivoc și intenționează să avanseze cu acest transfer, în colaborare cu Congresul”, a spus Sullivan.

Anunțul făcut luni de șeful NATO, Jens Stoltenberg, că Turcia a fost de acord să susțină cererea Suediei de a adera la alianța militară reprezintă o victorie majoră pentru Biden, care și-a exprimat constant încrederea că Stockholm se va alătura alianței la Summitul de la Vilnius, în ciuda opoziției turce.

Într-un interviu acordat CNN înainte de Summitul NATO, Biden și-a reiterat sprijinul pentru vânzarea avioanelor de luptă F-16 către Ankara, dar a lăsat să se înțeleagă că aceasta face parte dintr-un obiectiv mai amplu de a întări capacitatea militară a NATO.

Sullivan a declarat marți că administrația a luat legătura cu senatorul democrat Bob Menendez, care prezidează Comisia pentru Relații Externe a Senatului și a cerut blocarea vânzărilor de avioane F-16 către Turcia din cauza temerilor că Ankara ar putea folosi avioanele pentru a intimida Grecia, un membru NATO. 

„Am în continuare rezervele mele în privinţa avioanelor F-16„, a declarat Menendez luni, adăugând că are nevoie de asigurări din partea administraţiei Biden că Ankara nu va acţiona într-un mod beligerant împotriva colegilor din NATO, în special împotriva vecinului său Grecia.

Menendez se opune de mult timp vânzării avioanelor către Turcia, invocând conducerea autocratică a preşedintelui Recip Tayyib Erdogan. În ianuarie, CNN a relatat că democratul din New Jersey a declarat: „Până când Erdogan nu va înceta cu ameninţările sale, nu-şi va îmbunătăţi situaţia drepturilor omului în ţara sa - inclusiv prin eliberarea jurnaliştilor şi a opoziţiei politice - şi nu va începe să se comporte ca un aliat de încredere, nu voi aproba această vânzare”.

Vânzările de arme sunt aprobate de Congres şi, odată ce administraţia informează în mod oficial Congresul că intenţionează să vândă arme, legislatorii au la dispoziţie 30 de zile pentru a bloca afacerea, ceea ce pot face prin adoptarea unei rezoluţii comune de dezaprobare.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri