Bill Clinton regretă că i-a convins pe ucraineni să renunțe la armele nucleare pe care le-au dobândit după căderea Uniunii Sovietice

Data publicării:
Boris Elțîn și Bill Clinton
Clinton a sugerat și că Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă Kievul ar fi avut capacitatea de a folosi arme nucleare. Foto: Profimedia Images

Fostul președinte american Bill Clinton și-a exprimat regretul într-un interviu pentru RTÉ în privința rolului pe care l-a jucat în 1994 în a convinge Ucraina să renunțe la armele sale nucleare.

Clinton a sugerat, de asemenea, că Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă Kievul și-ar fi păstrat capacitatea de a lansa atacuri nucleare.

„Simt că este o miză personală pentru că i-am făcut să fie de acord să renunțe la armele lor nucleare”, a spus Clinton în emisiunea Prime Time. „Și niciunul dintre ei nu crede că Rusia ar fi făcut această grozăvie dacă Ucraina încă avea armele lor”.

În ianuarie 1994, președintele Clinton a semnat un acord cu președinții de la acea vreme ai Rusiei, Boris Elțîn, și Ucrainei, Leonid Kravciuc, pentru a elimina arsenalul de arme nucleare strategice care rămăsese pe teritoriul ucrainean după căderea Uniunii Sovietice.

În același an, SUA a mai ajuns la o înțelegere cu Rusia prin care Moscova se angaja să respecte integritatea teritorială a Ucrainei.

Aceste obligații au fost încălcate în 2014, atunci când Rusia a invadat și anexat Crimeea, și au fost distruse încă și mai mult în momentul în care Putin a decis anul trecut să declanșeze marele război care nu dă semne că s-ar încheia prea curând.

„Le era teamă să renunțe la ele pentru că credeau că este singurul lucru care îi protejează de o Rusie expansionistă”, a spus Clinton. „Când a devenit convenabil pentru el, președintele Putin a încălcat [acordul] și a luat mai întâi Crimeea.”

„Și mă simt oribil în privința asta pentru că Ucraina este o țară foarte importantă”, a mai spus fostul președinte american, care a adăugat că sprijinul pentru Ucraina trebuie să continue.

„Cred că ceea ce a făcut domnul Putin este foarte greșit și cred că Europa și Statele Unite ar trebui să continue să sprijine Ucraina”. Clinton a mai spus că la un moment dat va veni și vremea când guvernul ucrianean va considera că o să poată obține un acord de pace de care să fie mulțumiți, dar că nu crede că până atunci restul lumii ar trebui să îi abandoneze.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri