Blinken neagă acuzațiile că SUA au un „dublu standard” privind abuzurile armatei israeliene în Gaza

Data actualizării: Data publicării:
Antony Blinken
Foto: Antony Blinken, secretarul de stat al SUA / Sursa foto: Profimedia Images

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a negat luni că Washingtonul are un „dublu standard” atunci când aplică legea americană în privința acuzațiilor de abuzuri ale armatei israeliene în Gaza și a spus că examinările acestor acuzații sunt în curs de desfășurare.

„În general, pe măsură ce ne uităm la drepturile omului și la condiția drepturilor omului în întreaga lume, aplicăm același standard tuturor”, a declarat Blinken într-o ședință la care a dezvăluit raportul anual al Departamentului de Stat privind drepturile omului, conform Reuters.

„Asta nu se schimbă dacă țara este un adversar, un concurent, un prieten sau un aliat”, a continuat el.

Războiul dintre Israel și Hamas, care a ucis zeci de mii de palestinieni în Gaza, a avut „un impact negativ semnificativ” asupra situației drepturilor omului în Israel, potrivit raportului.

Problemele semnificative legate de drepturile omului includ, printre altele, raportări credibile despre crime arbitrare sau ilegale, dispariții forțate, torturi și arestări nejustificate ale jurnaliștilor, se arată în raportul care acoperă anul 2023.

Acesta a adăugat că guvernul israelian a luat niște măsuri credibile pentru a identifica și pedepsi oficialii care ar fi putut fi implicați în aceste abuzuri.

Comportamentul militar al Israelului a fost supus unui control din ce în ce mai atent, după ce, potrivit autorităților sanitare palestiniene, forțele sale au ucis 34.000 de palestinieni în Gaza, mulți dintre ei civili și copii. Fâșia Gaza a fost redusă la un pustiu, iar penuria extremă de alimente a provocat foamete.

Israelul a negat acuzațiile că ar provoca în mod deliberat probleme umanitare în enclavă. De asemenea, neagă că a vizat în mod deliberat civilii, acuzând Hamas că folosește clădiri rezidențiale ca acoperire. Dar Hamas neagă acest lucru.

Grupurile pentru drepturile omului au semnalat numeroase incidente de vătămare civilă în timpul ofensivei armatei israeliene în Gaza și au alarmat cu privire la creșterea violenței în Cisiordania ocupată de Israel, unde înregistrările Ministerului Sănătății palestinian arată că forțele sau coloniștii israelieni au ucis cel puțin 460 de palestinieni din 7 octombrie 2023 până acum. Dar administrația Biden a spus că nu a constatat că Israelul a încălcat dreptul internațional acolo.

Washingtonul oferă 3,8 miliarde de dolari în asistență militară anuală aliatului său de lungă durată. Democrații de stânga și grupurile arabo-americane au criticat sprijinul ferm al administrației Biden pentru Israel, despre care spun că îi oferă un sentiment de impunitate.

Totuși, luna aceasta, președintele Joe Biden a amenințat pentru prima dată că va condiționa sprijinul Israelului și a insistat să ia măsuri concrete pentru a proteja lucrătorii umanitari și civilii.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri