BRICS vrea să se extindă până în 2024 și a trimis invitații formale către șase state

Data publicării:
Liderii BRICS
Liderii BRICS, cu excepția lui Vladimir Putin, care a stat acasă de frică să nu fie arestat. Foto: Profimedia Images

Organizația BRICS, a economiilor în curs de dezvoltare, formată din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, a invitat noi țări să i se alăture. Organizația vrea extinderea începând din 2024, a anunțat președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa.

Şase state - Argentina, Iran, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Egipt - au fost invitate, joi, să devină noi membri ai blocului.

„Am decis să invităm Argentina, Iran, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Egipt să devină membri cu drepturi depline ai BRICS de pe 1 ianuarie 2024. A existat consens în privinţa primei faze a procesului de extindere”, a informat oficialul sud-african.

Anunţul a fost făcut în timpul celui de-al 15-summit BRICS de săptămâna aceasta, de la Johannesburg. Este a doua oară când BRICS decide extinderea blocului. Acesta a fost înfiinţat în 2009 de Brazilia, Rusia, India şi China. Africa de Sud s-a alăturat în 2010. Statele BRICS reprezintă aproximativ 40% din populaţia lumii şi contribuie cu peste un sfert la PIB-ul global.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri