Ungaria oferă aproape 260 de euro copiilor maghiari din afara țării care învață în școli cu predare în limba maternă

Data actualizării: Data publicării:
Viktor Orban
Sprijinul pentru tinerii și copiii maghiari din afara țării a crescut în timpul guvernării lui Viktor Orban. Foto: Profimedia Images

Copiii și tinerii maghiari din afara granițelor Ungariei care studiază în școli cu predare în limba maternă primesc din toamnă un ajutor financiar majorat de 100.000 de forinți, aproape 260 de euro, din partea guvernului de la Budapesta. Măsura este o formă de sprijin dedicată celor care studiază în limba maghiară în statele vecine cu Ungaria, a transmis Secretariatul de Stat pentru Politicile Naționale.

Părinţii copiilor maghiari, respectiv tinerii maghiari din afara graniţelor Ungariei, care merg la şcoli cu predare în limba maghiară primesc, începând din acest an, un sprijin al cărui cuantum a crescut de la 22.400 de forinți la 100.000 de forinți brut.

Transferul banilor va începe luni. Slovacia este primul stat unde se vor efectua primele plăți, urmând ca în următoarele săptămâni sumele de bani să ajungă în toate regiunile din afara graniţelor, transmite hirado.hu.

Scopul acestui sprijin este de a încuraja părinţii să aleagă şcolile cu predare în limba maghiară şi de a consolida învăţământul în limba maghiară în afara graniţelor Ungariei, deoarece cei care frecventează astfel de grădiniţe şi şcoli, au mult mai multe şanse să-şi păstreze identitatea maghiară.

Decizia de a introduce programul a fost luată în timpul primului Guvern Orbán. Potrivit legislaţiei adoptate atunci, începând din 2002-2003, acest sprijin este acordat tuturor elevilor şi studenţilor maghiari de peste graniţe, care învaţă în limba maghiară în unităţile de învăţământ din ţările în care s-au născut şi care sunt vecine cu Ungaria.

"În limba maghiară, în locul natal" este unul dintre cele mai importante programe ale Secretariatului de Stat pentru Politicile Naţionale. Aproape 220.000 de copii şi tineri maghiari care trăiesc în afara graniţelor Ungariei primesc anual un astfel de sprijin, mai arată sursa citată.

Educaţia în limba maternă este garanţia supravieţuirii comunităţilor maghiare în toate regiunile din afara graniţelor Ungariei, prin urmare, Secretariatul de Stat pentru Politicile Naţionale va continua să sprijine copiii şi tinerii maghiari şi reţeaua instituţiilor de învăţământ maghiare din străinătate şi în viitor, de la creşă şi până la universitate, se precizează în comunicatul emis de Secretariatul pentru Politici Naționale.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri