Bulgaria a înăsprit codul penal după protestele a mii de oameni. Un bărbat care o mutilase pe iubita lui a fost inițial lăsat liber

Data publicării:
March In Defense Of Freedom In Sofia, Bulgaria - 05 Aug 2023
Marș în apărarea libertății, solidarității, respectului, drepturilor omului și împotriva violenței față de femei, la Sofia, Bulgaria, pe 5 august 2023. Foto: Profimedia Images

Bulgaria şi-a reformat Codul penal, înăsprind pedepsele pentru violenţe asociate cu o „relaţie intimă”, după ce o adolescentă a fost mutilată cu cuţitul de un fost iubit, relatează luni AFP, preluată de Agerpres. 

Schimbarea vine după ce mii de manifestanţi au protestat săptămâna trecută în întreaga ţară pentru o reformă a sistemului judiciar şi o mai bună protecţie a femeilor, arborând pancarte cu mesaje ca „Nici o femeie în plus!”. 

Tânăra de 18 ani a fost agresată cu circa o lună în urmă de fostul iubit care a tăiat-o de mai multe ori cu cuţitul, i-a spart nasul şi i-a ras părul. 

Un tribunal din oraşul Stara Zagora (centru) sesizat în legătură cu aceste fapte a calificat iniţial leziunile suferite de adolescentă drept „uşoare” şi nu a dispus arestarea bărbatului de 26 de ani. La presiunea opiniei publice scandalizate, autorităţile l-au arestat ulterior pe agresor, care a negat faptele. 

Luni, parlamentarii bulgari au suprimat posibilitatea condamnării la o pedeapsă cu suspendare a unei persoane care provoacă alteia „vătămări corporale uşoare”, delict pasibil de o pedeapsă de până la doi ani de închisoare. De asemenea, pedeapsa pentru provocarea de „vătămări corporale medii” a fost majorată de la 6 la 8 ani de închisoare. 

Parlamentarii au introdus de asemenea o nouă situaţie, violenţe legate de o „relaţie intimă” şi nu doar în cadrul unei familii sau al unui cuplu. 

Deputata socialistă Kornelia Ninova a denunţat „o absurditate juridică”, notând că va trebui mai întâi dovedită „relaţia intimă”. În schimb, avocata Adela Kaşaunova, deşi a admis că definiţia este „vagă şi trebuie precizată”, a subliniat într-un interviu acordat postului TV Nova că este vorba de un „amendament care aduce o protecţie minorilor care nu erau acoperiţi de lege”. 

Potrivit cifrelor poliţiei, 18 femei au fost omorâte în Bulgaria în primele trei luni ale anului în curs. Militanţii pentru drepturile omului sunt de părere însă că cifra este cu mult subestimată. 

Statisticile poliţiei mai arată că în primele 6 luni ale lui 2023 în Bulgaria s-au înregistrat 596 de cazuri de violenţă conjugală, faţă de 426 în 2022.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri