Bulgaria protestează faţă de amestecul Rusiei în afacerile sale interne. Ce a făcut ambasadoarea de la Moscova

Data publicării:
Eleonora Mitrofanova, ambasadoarea Rusiei în Bulgaria, participă la o conferință despre limba rusă la Moscova, pe 17 noiembrie 2016.
Eleonora Mitrofanova, amabsadoarea Rusiei în Bulgaria. Foto: Profimedia Images

Bulgaria a protestat luni împotriva a ceea ce a calificat drept "ingerinţă inadecvată" în afacerile sale interne după ce ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a declarat că dacă ar fi cetăţeană bulgară ar vota pentru partidul Vazrajdane (Renaştere), care susține deschis invazia lui Putin în Ucraina, informează Agerpres.

"Dacă aş fi alegător bulgar probabil că aş vota «nu susţin pe nimeni» sau pentru Kostadin Kostadinov", a declarat şefa misiunii diplomatice ruse în Bulgaria într-un interviu acordat unui influencer bulgar, referindu-se la liderul partidului Vazrajdane.

"Bulgaria califică această declaraţie drept o tentativă de a interfera în afacerile interne ale ţării şi care, în acest sens, contravine Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice", a precizat Ministerul bulgar de Externe pe site-ul său.

Partidul Vazrajdane a obţinut 14% din voturi la ultimul scrutin din 2 aprilie (al cincilea în ultimii doi ani), clasându-se pe locul trei, şi deţine 37 din cele 240 de locuri în legislativul bulgar.

Ultranaţionaliştii bulgari şi-au făcut campanie cu un discurs deschis în favoarea Rusiei în ceea ce priveşte agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, pledând pentru "neutralitatea" Bulgariei faţă de acest conflict.

Ministrul de externe bulgar, Nikolai Milkov, a avut o întâlnire cu ambasadorul rus, dar ministerul nu a precizat când şi în ce formă a avut loc această discuţie.

Nu este prima oară când Mitrofanova face declaraţii controversate în Bulgaria.

În februarie 2022, ea calificase Bulgaria şi NATO drept "lacheii Washingtonului", iar apoi afirmase că poporul bulgar susţine Kremlinul în ofensiva sa din Ucraina, spre deosebire de guvernul "absolut pro-american" de la Sofia. De asemenea, Mitrofanova a descris guvernul bulgar, anul trecut, drept "oala de noapte a Washingtonului".

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri