Călătoria spectaculoasă de 30 de ore cu trenul, pentru care biletele se vând în câteva minute

Data publicării:
Călătorie cu Dogu Express în Turcia.
Călătorie cu Dogu Express în Turcia. Foto: Profimedia

Turcia este ultima oprire pentru una dintre cele mai faimoase călătorii cu trenul din lume, Orient Express. Dar o altă călătorie – Dogu Express, face ca această țară să fie una dintre principalele destinații feroviare din lume, relatează CNN.

Inițial un tren de navetiști de la Ankara la Kars, traseul a devenit viral printre influencerii turci în ultimii ani pentru peisajul său uimitor, plin de comori necunoscute.

Berry Romo, un influencer de călătorii care locuiește în Turcia de peste un deceniu, spune că „trenul era deja destul de popular printre localnici, dar puțin cunoscut printre turiștii străini”.

Ca răspuns la cererea în creștere, ruta a fost transformată în 2019 într-un traseu turistic. Trenul cu cușete circulă timp de peste 30 de ore din Ankara până în „țara minunilor”, uneori înzăpezită, Kars – o distanță de 1.310 kilometri – cu opriri pe parcurs în care sunt organizate excursii în orașe.

Cu toate acestea, biletele sunt extrem de greu de găsit. Pasagerii spun că adesea se vând în câteva minute.

„Trebuie să verifici site-ul la miezul nopții și să cumperi imediat ce apare oferta”, a spus Romo.

Agențiile de turism turcești cumpără de obicei cantități mari de bilete pentru a le revinde turiștilor, asigurându-le clienților lor un loc în tren. Biletele individuale pot fi cumpărate doar cu o lună în avans.

Dogu Express pleacă atunci când se lasă seara și, pe măsură ce se îndepărtează de gara art deco din Ankara, priveliștea de pe fereastră se transformă rapid de la  metropolă la peisaje cât vezi cu ochii.

Cușetele sunt dotate cu două paturi supraetajate de o persoană, care pot fi transformate în locuri normale în timpul zilei, un mini-frigider și o chiuvetă. Călătorii își decorează adesea compartimentele cu eșarfe și lumânări.

Este „o modalitate minunată de a te bucura de un peisaj frumos într-un mod confortabil”, potrivit lui Romo.

A doua zi dimineață, trenul ajunge în Ilic, un mic sat a cărui atracție principală este apropierea de Karanalik, sau Canionul Întunecat. Canionul găzduiește uluitorul Drum de Piatră, care merge pe marginea canionului, atunci când nu se cufundă într-unul dintre cele 38 de tuneluri sau nu face viraje terifiante.

Trenul coboară apoi spre est, în inima Anatoliei. Netta Kalpan, o americancă din Minnesota care locuia în zona de coastă a Mării Negre din Trabzon și era obișnuită cu iernile aspre cu zăpadă, spune că „nu și-a dat seama cât de mare, plată și rece poate fi Turcia” înainte de a merge cu trenul în această călătorie.

Cu toate acestea, ea spune că peisajul este „uimitor, mai ales prin imensitatea lui”.

„Am tot încercat filmez de pe geam, dar nu am reușit să surprind ce simțeam cu adevărat”, spune ea.

Când se lasă seara, trenul oprește în Erzurum. Romo spune că vizitarea orașului a fost „fără îndoială, una dintre cele mai bune experiențe” pe care le-a avut în Turcia pentru bogata „istorie, cultură și gastronomie extraordinară” a orașului.

După Erzurum, mai sunt doar câteva ore până când Dogu Express ajunge la destinația sa finală, Kars.

Renumit pentru peisajul său de iarnă, numele său este preluat de la cuvântul turc pentru zăpadă. Orașul este cunoscut pentru arhitectura sa unică care provine din vremea când făcea parte din Imperiul Rus.

Ummu Altunas, o avocată din Istanbul, aseamănă vizitarea estului Turciei cu vizitarea unei „țări complet diferite” din vestul european. Acest lucru se datorează parțial, spune ea, faptului că „estul găzduiește multe culturi diferite”, cum ar fi kurzi, armeni și asirieni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri