Candidații la angajare trimit scrisori de intenție scrise cu ChatGPT. Detaliile care îi dau de gol

Data publicării:
telefon
ChatGPT este un chatbot dezvoltat de laboratorul de cercetare a inteligenței artificiale OpenAI. Foto: Profimedia

O antreprenoare din SUA spune că a primit o scrisoare de intenție scrisă cu ajutorul ChatGPT la doar 5 minute după ce a postat anunțul de angajare pe plaforma de proiecte freelance UpWork, relatează Business Insider.

Mandy Tang, care este și consilier de carieră, avea nevoie de cineva care să lucreze cu jumătate de normă și să redacteze CV-uri.

Deși nu ceruse scrisoare de intenție, solicitantul i-a trimis una. La prima vedere, a spus Tang, candidatul se potrivea perfect pentru postul oferit.

„Scrisoarea era foarte bine concepută, incredibil de bine scrisă și avea literalmente tot ce îmi doream”, a spus Tang pentru Insider.

„Dar apoi m-am uitat mai atent și mi-am dat seama că tot ceea ce am pus în fișa postului era luat cu copy și paste”, adaugă ea.

Doar că unele lucruri erau copiate greșit.

„Am scris la un moment dat: „conduc o afacere de cinci ani”, iar apoi am văzut că și în scrisoarea de intenție scria „conduc o afacere de cinci ani”, explică Tang.

Tang a spus că mai auzit că persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au folosit ChatGPT și a bănuit că scrisoarea de intenție a fost generată de inteligența artificială. Așa că i-a cerut chatbot-ului să-i scrie o scrisoare de intenție bazată pe fișa postului oferit de ea, iar rezultatele au fost „cuvânt cu cuvânt aceleași”.

Tang spune că nu are o problemă cu cei care folosesc tehnologia atunci când caută un loc de muncă, dar a fost șocată că acest candidat nu a editat deloc scrisoarea și nici nu a adăugat informații personale.

Când scrisoarea a fost testată de Insider cu un detector de chatbot, acesta a concluzionat că textul a fost „probabil” scris de inteligența artificială.

Tang nu a angjat acest candidat.

„M-am gândit să-i răspund. Dar am renunțat și am angajat trei oameni foarte buni care erau calificați pentru acest post. Probabil că și această persoană era calificată, dar nu aveam cum să-mi dau seama din scrisoarea de intenție”, a spus ea.

Tang și-a povestit experiența într-un clip pe TikTok, care a atras peste 1,8 milioane de vizualizări.

ChatGPT s-a dovedit popular printre solicitanții de locuri de muncă, pentru capacitatea sa de a scrie scrisori de intenție, iar mulți utilizatori au pus rezultatele pe TikTok.

Totuși, specialiștii în resurse umane spun că, deși unele scrisori generate de inteligență artificială ar putea trece drept candidați adevărați, în general sunt lipsite de personalitate.

În plus, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă ar putea fi descurajate să folosească această tehnologie. Robert Boersma, vicepreședintele pentru operațiuni la Talent.com, a spus că aceste scrisori generate de inteligență artificială devin tot mai ușor de identificat.

„Dacă scrisoarea de intenție folosește cuvinte tehnice, declarații ample care nu au profunzime și personalitate, sunt solide din punct de vedere structural, dar le lipsesc detalii minuscule, este foarte probabil să poți spune ă spune că este o scrisoare de intenție generată de AI”, a explicat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri