Care este slăbiciunea majoră care a îngropat ambițiile Rusiei în Ucraina și care se regăsește și în armata Chinei (CNN)

Data actualizării: Data publicării:
Antrenament al forțelor speciale din China
Raportul a descoperit că este puțin probabil ca liderii oricărei ramuri a armatei să aibă experiență operațională într-un domeniu diferit de cel în care și-au început cariera. În poză: Imagine de la un antrenament al forțelor speciale din China. Foto: Profimedia Images

Liderii militari chinezi au o posibilă slăbiciune care, în cazul rușilor, a compromis deja obiectivele Kremlinului în Ucraina și ar putea să afecteze abilitatea Beijingului de a purta un război similar, potrivit unui nou raport al Universității Naționale de Apărare din SUA, informează CNN.

Raportul indentifică o lipsă a instruirii în cadrul mai multor servicii armate ca un posibil călcâi al lui Ahile pentru Armata de Eliberare a Poporului (AEP), dar analiștii rămân îngrijorați în privința capacităților militare ale Chinei, care, potrivit lor, nu ar trebui asemuite cu cele ale Rusiei.

Raportul analizează trecutul a peste 300 de ofițeri de rang înalt ai AEP din toate cele cinci servicii militare – forțele terestre, navale, aeriene, de rachete și strategice – în cei șase ani până la 2021.

În concluzie, raportul a descoperit că este puțin probabil ca liderii oricărei ramuri a armatei să aibă experiență operațională într-un domeniu diferit de cel în care și-au început cariera.

Xi Jinping China armată
Xi Jinping, prin rolul său de președinte al Comitetului Militar Central al Chinei, s-a implicat personal în selectarea ofițerilor de rang înalt. Foto: Profimedia Images

Cu alte cuvinte, soldații AEP rămân soldați, marinarii rămân marinari, aviatorii rămân aviatori. Rareori se aventurează în afara domeniului lor de specialitate, potrivit raportului, evidențiind contrastul față de armata americană, acolo unde instruirea în cadrul mai multor ramuri ale armatei a fost o cerință legală încă din 1986.

Eforturile armatei ruse în Harkov au fost compromise de lipsa sprijinului forțelor aeriene

În raportul de 73 de pagini se vorbește despre „rigiditatea” liderilor armatei chineze care „ar putea să reducă eficacitatea Chinei în viitoare conflicte”, în special în cele care ar necesita un nivel înalt de coordonare între mai multe servicii. În plus, se sugerează faptul că forțele AEP ar întâmpina aceleași probleme pe care Rusia le are în Ucraina, în cazul unei operațiuni similare, din cauza „coeziunii generale scăzute a forțelor”.

În cel mai recent eșec al armatei ruse (retragerea din Harkov), forțele terestre ale Moscovei au fost lipsite de sprijinul forțelor aeriene, potrivit analiștilor, în timp ce în etapele incipiente ale războiului, problemele de logistică au distrus abilitatea Rusiei de a-și aproviziona forțele.

Liderii de rang înalt ai AEP ar putea întâmpina aceleași probleme, conform lui Jeol Wuthnow, autorul raportului.

activități armată China
Lipsa instruirii în cadrul mai multor servicii armate poate fi un călcâi al lui Ahile pentru Armata de Eliberare a Poporului din China. Foto: Profimedia Images

„Comandanții operaționali, de exemplu, rareori au experiență în logistică și viceversa”, apare în raport. „Comandanții care nu au beneficiat niciodată de un nivel înalt de înțelegere al logisticii sau al mentenanței s-ar putea să nu își folosească aceste forțe în mod optim, asemănător eșecului rusesc din 2022.”

Într-o comparație a comandanților cu patru stele din 2021 a reieșit că, în timp ce toți cei 40 de ofițeri americani aveau experiență în mai multe domenii militare, doar 77% dintre cei 31 de ofițeri chinezi echivalenți beneficiau de un instructaj similar, potrivit raportului.

O altă diferență esențială este că în SUA aproape toți comandanții cu patru stele au experiență operațională. În China, aproape jumătate dintre ei sunt „comisari politici de profesie”.

Avantajele pe care armata chineză le are în fața armatei ruse

Fostul director al operațiunilor Centrului Comun de Informații al Comndamentului Pacific al SUA din Hawaii, Carl Schuster, a spus că noul raport „este cea mai bună analiză a poziției în care se află China acum și direcția în care se deplasează”, dar a remarcat faptul că forțele chineze au numeroase avantaje asupra armatei ruse.

China oferă un instructaj de mai mare calitate noilor soldați și nu se mai bazează pe recruți, spre deosebire de Rusia, unde personalul înrolat este format în proporție de 80-85% din recruți înscriși pentru a servi timp de șapte luni.

Și, spre deosebire de Rusia, China are un corp profesionist de subofițeri, potrivit lui Schuster.

antrenament armată China
Forțele terestre ale Moscovei au fost lipsite de sprijinul forțelor aeriene în operațiunile din Ucraina. Liderii de rang înalt ai armatei chineze ar putea întâmpina aceleași probleme ca omologii lor din Rusia. Foto: Profimedia Images

Liderul chinez Xi Jinping, prin rolul său de președinte al Comitetului Militar Central al Chinei, s-a implicat personal în selectarea ofițerilor de rang înalt, conform raportului. „Toți ofițerii AEP sunt membri ai Partidului Comunist Chinez și trebuie să aibă destulă pricepere politică pentru a-și demonstra loialitatea față de Xi și agenda sa”.

Xi îi redistribuie geografic prin rotație pe ofițerii de top pentru a preveni situația în care aceștia și-ar putea dezvolta „rețele de patronaj” care ar putea pe viitor să îi amenințe poziția în fruntea țării.

În același timp, Xi a fost atent să răsplătească loialitatea și răbdarea în rândul ofițerilor de rang înalt. „Xi Jinping nu a sărit peste o generație de oameni care au așteptat să le vină rândul pentru a promova tineri inovatori care sunt mai obișnuiți cu conflictul modern”.

Pe măsură ce ofițerii mai bătrâni ajung la vârsta de pensionare pentru gradul lor – care poate ajunge până la 68 de ani pentru membrii Comitetului Militar Central – succesorii lor vor aduce mai multă experiență pe câmpul de luptă modern, inclusiv cele mai noi tehnologii, se precizează în raport.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Bărbatul care și-a transformat tatăl mort într-un chatbot. Cum a ajuns clonarea digitală a decedaților o...
Pro FM
Shania Twain, adevărul despre legătura specială cu Jon Bon Jovi. „Îmi încălzește inima”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor. Rezidenţii din şapte localităţi...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...