Care sunt pricipalele grupări armate rusești care luptă de partea ucraineană

Data publicării:
A major explosion reported to have hit the Russian FSB security service building in Belgorod region overnight.
Foto: Profimedia

Incursiunea unităţilor de sabotori în regiunea rusă Belgorod, acţiune revendicată de două grupări armate ruseşti anti-Kremlin, a adus în prim-plan rolul voluntarilor ruşi care luptă de partea ucraineană, scrie EFE, potrivit Agerpres.

Agenţia de presă EFE prezintă, într-un material, principalele grupări armate de voluntari ruşi şi de alte etnii din spaţiul post-sovietic care luptă de partea Kievului:

Corpul Voluntarilor Ruşi 

Corpul Voluntarilor Ruşi este o formaţiune paramilitară fondată în august 2022 de către rusul Denis Nikitin şi compusă din ultranaţionalişti, dintre care majoritatea au luptat din 2014 în cadrul batalionului ucrainean Azov.

Principiul fundamental al organizaţiei este intoleranţa faţă de orice fel de colaborare cu moştenitorii regimului sovietic, inclusiv cu preşedintele Vladimir Putin, care, potrivit membrilor, urmăreşte „anihilarea ruşilor ca etnie”.

Ei se declară moştenitorii mişcării emigranţilor ruşi „Ideea Albă”, creată în anii 1930 de către emigrantul Victor Larionov, un duşman înverşunat al guvernului bolşevic.

Potrivit presei, în 2022, Corpul Voluntarilor Ruşi a participat la lupte în regiunile ucrainene Zaporojie şi Doneţk. Cu toate acestea, ei au căpătat notorietate mediatică după două atacuri în regiunea rusă Briansk, în martie şi aprilie 2023, şi, cel mai recent, din regiunea Belgorod, unde au cucerit mai multe localităţi.

Legiunea Libertate pentru Rusia

Legiunea Libertate pentru Rusia a fost constituită în martie 2022, la scurt timp după începerea campaniei ruseşti din Ucraina, cu dezertori din forţele armate ruse, precum şi cu emigranţi ruşi şi belaruşi fără experienţă militară.

Această formaţiune, care are ca scop „respingerea agresiunii ruse în Ucraina şi răsturnarea regimului lui Vladimir Putin”, are două batalioane şi a fost implicată atât în lupte în estul ţării, cât şi în acte de sabotaj pe teritoriul rusesc.

Printre membrii săi se numără fostul vicepreşedinte al băncii ruseşti Gazprombank, Igor Volobuiev, de origine ucraineană, care s-a alăturat formaţiunii în iunie 2022, după ce a părăsit Rusia.

Împreună cu Corpul Voluntarilor Ruşi, legiunea a participat la raidul din 22 mai în regiunea Belgorod.

Armata Naţională Republicană

Armata Naţională Republicană (NRA, acronim în rusă), care şi-a luat numele după IRA irlandeză, şi-a câştigat faima în primele luni ale războiului din Ucraina prin mai multe atacuri asupra birourilor de recrutare din diferite părţi ale Rusiei.

Potrivit fostului deputat rus Ilia Ponomariov, exilat în Ucraina, NRA a comis în august 2022 atentatul cu bombă care a ucis-o pe Daria Dughina, fiica unuia dintre ideologii ultranaţionalismului rus, Aleksandr Dughin, care era ţinta atacului.

În aprilie 2023, i-a fost atribuită, de asemenea, uciderea cunoscutului blogger militar rus Vladlen Tatarski, într-un restaurant din Sankt Petersburg, după ce o statuetă cu un dispozitiv exploziv în interior a explodat.

Batalionul Djohar Dudaev 

Crearea sa este inspirată după primul preşedinte cecen, Djohar Dudaev, care a fost asasinat de Rusia în 1996. Acest corp a fost creat în 2014 de minoritatea cecenă exilată în Danemarca.

Membrii săi au luptat în Donbas (2014-2015) şi, de la începutul intervenţiei militare ruseşti, au participat la apărarea Kievului, la eliberarea Harkovului (2022) şi la bătălia de la Bahmut (2023).

Regimentul Kastus Kalinouski 

Kalinouski a fost un revoluţionar belarus care a condus Insurecţia poloneză din 1863 împotriva Imperiului Rus.

Regimentul a fost format anul trecut de voluntari belaruşi pentru a învinge invadatorul rus şi apoi pentru a elibera Belarusul de sub jugul lui Aleksandr Lukaşenko. Ei au luptat la Kiev, la Lisiceansk şi, mai recent, în Donbas.

Legiunea Naţională a Georgiei

Formată din georgieni, această legiune a luptat în Donbas în 2014, iar doi ani mai târziu a fost integrată în armata ucraineană.

Începând de anul trecut, au participat la bătălii majore în Ucraina, de la Hostomel la Irpin, Izium, Mariupol şi Bahmut.

În urmă cu un an, a fost acuzată de presa occidentală că a executat prizonieri de război ruşi.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...