Câți bani a încasat Trump de la chinezi, când era președintele SUA. Un raport al democraților dezvăluie sume astronomice

Data publicării:
donald trump iese din trump tower și face cu mâna
China este una dintre cele 20 de țări care au făcut plăți totale de cel puțin 7,8 milioane de dolari către afacerile și proprietățile deținute de Trump în timpul mandatului acestuia la Casa Albă. Sursa foto: Profimedia Images

Guvernul chinez și entitățile sale controlate de stat au cheltuit milioane de dolari la proprietățile deținute de Donald Trump în timp ce acesta era președintele SUA. Democrații din Camera Reprezentanților spun că este vorba despre cel mai mare total de plăți făcute de o singură țară străină, de care se știe până în prezent, potrivit unor documente financiare citate într-un raport făcut public joi, transmite CNN.

Plățile făcute la proprietățile lui Trump, care ajung la un total de 5,5 milioane de dolari, conform acestui nou raport, au inclus, milioane de dolari de la Ambasada Chinei în Statele Unite, o bancă chineză de stat acuzată de Departamentul de Justiție al SUA că ajută Coreea de Nord să evite sancțiunile și o companie chineză de tranzit aerian de stat. Înregistrările contabile de la fosta firmă de contabilitate a lui Trump, Mazars USA, au fost obținute de democrații din Comitetul de Supraveghere al Camerei Reprezentanților.

China este una dintre cele 20 de țări care au făcut plăți totale de cel puțin 7,8 milioane de dolari către afacerile și proprietățile deținute de Trump în timpul mandatului fostului președinte la Casa Albă, inclusiv hotelurile sale din Washington DC, New York și Las Vegas, se arată în raport.

conferință Capitol Hill
Jamie Raskin și Jasmine Crockett în timpul conferinței de presă privind relațiile de afaceri ale fostului președinte Donald Trump cu guvernele străine, la Capitol Hill, pe 4 ianuarie 2024. Sursa foto: Profimedia Images

Documentele oferă dovezi suplimentare ale practicii rare ca guvernele străine să cheltuiască bani direct cu afacerile deținute de un președinte în exercițiu, dar nu reprezintă o evidență completă a tuturor plăților străine făcute companiilor lui Trump în timpul petrecut la Casa Albă.

Trump a promis că va dona profiturile

La acea vreme, avocatul lui Trump a spus că fostul președinte plănuia să doneze profituri străine din hotelurile sale către Departamentul de Trezorerie al SUA. Cu toate acestea, se pare că sumele donate de Organizația Trump în 2017 și 2018 sunt departe de estimările cu plățile străine care au fost efectuate către proprietățile sale.

Trump a refuzat să se desprindă de activele și proprietățile corporative înainte de a-și prelua mandatul, ceea ce înseamnă că ar fi putut profita în continuare de diversele sale afaceri, fără să ofere prea multă transparență.

Democrații spun că înregistrările contabile suplimentare ridică noi întrebări cu privire la posibilele eforturi ale chinezilor de a-l influența pe Trump prin companiile sale în timp ce acesta se afla la Casa Albă.

Trump și relațiile cu China în timpul mandatului la Casa Albă

De exemplu, democrații din comisie subliniază faptul că Trump a refuzat să impună sancțiuni Băncii Industriale și Comerciale a Chinei (ICBC), o entitate de stat care a închiriat proprietăți la Trump Tower din New York.

Un dosar al Comisiei pentru Valori Mobiliare și Schimb din 2012 arată că chiria de bază plătită de bănca chineză a fost de 1,9 milioane de dolari, iar documentele produse de Mazars confirmă că banca s-a folosit de Trump Tower cel puțin până în 2019.

În 2016, Departamentul de Justiție a acuzat banca că a conspirat cu o bancă nord-coreeană pentru a se sustrage de la sancțiunile SUA.

Dar, la preluarea mandatului, Trump nu a sancționat ICBC, în ciuda apelurilor din partea membrilor republicani ai Congresului de a „aplica presiune financiară și diplomatică maximă”, „vizând mai multe bănci chineze care fac afaceri cu Coreea de Nord”, au scris democrații Comitetului de Supraveghere al Camerei într-un raport care rezumă conținutul înregistrărilor Mazars SUA.

Ce spun chinezii și Eric Trump

Întrebat despre plățile Chinei către proprietățile deținute de Trump, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei, Liu Pengyu, a declarat pentru CNN: „China aderă la principiul neintervenției în afacerile interne și nu comentează probleme legate de politica internă a SUA”.

„În același timp, vreau să subliniez că guvernul chinez cere întotdeauna companiilor chineze să opereze în străinătate în conformitate cu legile și reglementările locale. Cooperarea economică și comercială China-SUA este reciproc avantajoasă. China se opune SUA politizării problemelor economice și comerciale China-SUA”, a adăugat Pengyu.

Organizația Trump spune că a donat Trezoreriei SUA peste 450.000 de dolari în profituri estimate din patronajul guvernului străin pe durata mandatului lui Trump. De asemenea, compania a lucrat pentru a urmări toate afacerile guvernamentale străine în întregul său portofoliu și nu a făcut noi investiții în afaceri în străinătate cât timp Trump era în funcție.

Într-o declarație, Eric Trump a spus că fostul președinte a fost dur cu China, indiferent de interesele de afaceri.

„Nu există niciun președinte în istoria Statelor Unite care să fi fost mai dur cu China decât Donald Trump, un președinte care a introdus tarife în valoare de miliarde și miliarde de dolari pentru bunurile și serviciile lor”, a spus Eric Trump.

Democrații acuză că Trump s-a îmbogățit în timpul mandatului de președinte al SUA

Democrații susțin, de asemenea, că documentele Mazar arată că Trump a încălcat în mod repetat clauza emolumentelor din Constituția SUA, care interzice unui președinte să primească un „emolument” sau un profit de la orice „rege, prinț sau stat străin”, cu excepția cazului în care Congresul este de acord. Cu toate acestea, în ciuda preocupărilor etice care au fost ridicate cu privire la lipsa de aderare a lui Trump la normele constituționale care au fost adoptate de predecesorii săi, legislația pentru aplicarea clauzei emolumentelor nu a ajuns nicăieri în Congres.

Comitetul, care a investigat afacerile lui Trump și închirierea acestuia a vechiului oficiu poștal din Washington de la guvernul american, care a găzduit hotelul său, a primit înregistrările în urma unei bătălii judiciare de ani de zile care s-a încheiat cu un acord în 2022.

Multe dintre documentele din subsetul făcut public joi nu au fost făcute publice anterior.

„Aceste țări au cheltuit – adesea din belșug – pe apartamente și sejururi la hotel la proprietățile lui Donald Trump – îmbogățindu-l personal pe președintele Trump în timp ce lua decizii de politică externă legate de agendele lor politice, cu ramificații de amploare pentru Statele Unite”, au scris democrații în raportul lor.

Cât a cheltuit Arabia Saudită la proprietățile lui Trump

Arabia Saudită, de exemplu, a cheltuit aproximativ 600.000 de dolari la proprietățile deținute de Trump în timpul mandatului său și făcea plăți semnificative în mai 2017, când a semnat un acord masiv de arme cu administrația Trump.

Administrația Trump a fost de acord cu controversatul acord privind armele, în valoare de peste 100 de miliarde de dolari, în ciuda preocupărilor bipartizane cu privire la victimele civile rezultate din intervenția militară a Arabiei Saudite în Yemen.

Raportul elaborat de democrații Camerei Reprezentanților a evidențiat și comentariile făcute de Trump în timpul unui miting de campanie din 2015 cu privire la viziunea sa despre Arabia Saudită.

„Arabia Saudită... mă înțeleg foarte bine cu toți. Ei cumpără apartamente de la mine. Cheltuiesc 40 de milioane de dolari, 50 de milioane de dolari.” El a continuat: „Ar trebui să nu-mi placă? Îmi place asta foarte mult!” a spus Trump la acea vreme.

Comitetul Democrat a făcut publice anterior unele dintre înregistrările contabile, dar acele documente au reprezentat doar o fracțiune din plățile străine către întreprinderile deținute de Trump în anii în care a ocupat Casa Albă.

Un procent considerabil din cheltuielile străine dezvăluite în cel mai recent raport provine din închirierea sau plățile comune ale țărilor pentru apartamentele pe care misiunile lor diplomatice le închiriază sau le dețin la Trump World Tower, o clădire de apartamente vizavi de Națiunile Unite.

Multe dintre țări au cumpărat proprietăți cu câțiva ani înainte ca Trump să candideze pentru o funcție, dar au continuat să facă plăți către Organizația Trump în timpul președinției.

Ce țări au mai cheltuit sume importante la proprietățile lui Trump

Arabia Saudită, India, Qatar, Kuweit, Afganistan și o companie petrolieră legată de guvernul chinez dețineau sau închiriau, fiecare, apartamente la Trump World Tower și, împreună, au plătit organizației Trump plăți și onorarii estimate la 1,7 milioane de dolari, potrivit democraților.

Cifra se bazează pe înregistrările pe care democrații le-au primit de la Mazars pentru anul 2018 – singurul an pe care Mazars l-a furnizat comitetului – și apoi o extrapolare bazată pe ipotezele în care acuzațiile rămân aceleași în timpul președinției lui Trump.

Cea mai mare plată către proprietatea din Piața Națiunilor Unite a venit din Arabia Saudită, care deține etajul 45 al turnului de apartamente. Democrații estimează că guvernul saudit a plătit 537.080 de dolari în timpul președinției lui Trump - dintr-un total de 615.422 de dolari în emolumente. Restul a venit din plățile către hotelul lui Trump din Washington DC.

Qatar a plătit aproximativ 465.744 de dolari pentru proprietățile pe care le-a închiriat în timpul președinției lui Trump, India a plătit cel puțin 264.184 USD, Afganistanul a cheltuit aproximativ 153.208 USD, iar Kuweit a plătit companiei lui Trump 152.664 USD la Trump World Tower.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri