Ce activități nucleare desfășoară Iran la Isfahan, locul ales de Israel pentru atac. Riposta a avut loc de ziua ayatollahului Khamenei

Data actualizării: Data publicării:
exercitiu militar in iran
Israelul a ales Isfahan ca țintă a ripostei sale față de atacurile Iranului. FOTO: Profimedia Images

Israelul a amenințat cu o răzbunare după atacul din weekend al Iranului, iar răzbunarea a venit vineri dimineață. Primele informații indică faptul că loviturile au fost limitate și țintele din Isfahan au fost alese astfel încât să nu indice o escaladare a conflictului. Riposta din această dimineață nu pare să fie răspunsul devastator cu care amenința în urmă cu câteva zile cabinetul de război israelian, potrivit unei analize Sky News. ABC News notează că atacul a avut loc vineri, când se sărbătoreşte ziua de naştere a liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. 

Alte rapoarte au indicat explozii în Irak și Siria, dar încă nu există dovezi ale impactului.

O lovitură pare să fi avut loc la Isfahan, aproape de una dintre instalațiile nucleare ale Iranului. Deși acesta nu pare a fi un atac asupra site-ului nuclear, care ar fi fost mult mai grav, Israelul transmite un mesaj clar că poate ajunge acolo dacă este provocat și știe și ce să lovească.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Agenția de știri semi-oficială iraniană Tasnim, apropiată de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), a distribuit un videoclip însoțit de mesajul: „Situl nuclear de la Isfahan este complet sigur”, scrie BBC.

Imaginile par să arate un bărbat care își verifică ceasul în apropierea Centrului de tehnologie nucleară din Isfahan. Apoi, camera face zoom pe mai multe trupe care stau în jurul a ceea ce pare a fi o baterie de apărare aeriană.

Potrivit Asociației Nucleare Mondiale, Centrul de Tehnologie Nucleară de la Isfahan include o instalație de conversie a uraniului (UCF), care produce hexafluorură de uraniu. Iranul introduce hexafluorură de uraniu gazos în centrifuge pentru a produce uraniu îmbogățit, care poate fi folosit pentru a produce combustibil pentru reactoare, dar și arme nucleare. Alături de UCF se află o uzină de pulbere de oxid de uraniu îmbogățit (EUPP), care transformă hexafluorura de uraniu în oxid de uraniu, și o uzină de fabricare a combustibilului care produce combustibil pentru reactorul de cercetare de la Teheran, potrivit BBC.

Oxidul de uraniu poate fi transformat în uraniu metalic. Iranul a declarat că intenționează să folosească uraniul metalic pentru a produce combustibil pentru reactoare, dar ar putea fi folosit și pentru a fabrica miezul unei bombe nucleare.

Centrul de tehnologie nucleară din Isfahan operează, de asemenea, trei mici reactoare nucleare de cercetare furnizate de China, scrie ABC News.

Iranul insistă asupra faptului că activitățile sale nucleare sunt în întregime pașnice și neagă că are ambiții de a dezvolta arme nucleare. Însă Israelul acuză Iranul că dezvoltă capacități nucleare care ar putea fi folosite pentru a fabrica o armă.

Expert militar, la Digi24: Iranul semnalizează că ar vrea ca această confruntare cu Israelul să se încheie

Mihai Cernea, expert în tehnică militară, a declarat la Digi24 că pare că și Iranul și Israelul se îndreaptă spre o dezescaladare.

"Informațiile arată că răspunsul Israelului nu pare să fi fost la fel de amplu pentru că trebuia să îndeplinească două condiții: Israelul trebuie să nu escaladeze conflictul și să respecte cerințele partenerilor externi. Plus că sunt și elemente din interiorul guvernului care nu doresc escaladarea conflictului.

Răspunsul a atins teritoriul Iranului, eventual niște baze militare. Israelul pare că a încercat să construiască un răspuns proporțional la intervenția iraniană de pe teritoriul său.

Ministrul iranian de externe anunța că tara lui va răspunde la orice atac israelian, acum Iranul vorbește de un atac minor al Israelului.

Având în vedere retorica iraniană de acum care nu pare să dea foarte mare importanță atacului israelian, cred că cel puțin pentru moment Iranul semnalizează că ar vrea ca această confruntare cu Israelul să se încheie", a spus Cernea.

Analist militar: Isfahan „ar avea sens” ca țintă pentru Israel

Analistul militar Michael Clarke de la Sky News a declarat că Isfahan „ar avea sens” ca țintă pentru Israel, deoarece este un sit de cercetare unde lucrează aproximativ 3.000 de oameni de știință.

Nu există nicio dovadă că a fost vizat situl nuclear, a adăugat el. „Dar faptul că Isfahan este unul dintre orașele în care se lucrează destul de mult în domeniul nuclear este, de asemenea, destul de important din punct de vedere simbolic, cred eu, dacă israelienii arată că nu le este frică să atace aceste situri.”.

Sunt peste 1.600 de kilometri din Israel până la Isfahan din Israel, ceea ce sugerează că nu a fost un atac cu drone, a spus Clarke. El a subliniat că a fost „aproape sigur” un atac cu rachete.

Comandant iranian: Toate instalațiile, inclusiv cele nucleare semnificative, sunt securizate

Un comandant al armatei iraniene, Siavosh Mihandoust, a declarat la televiziunea de stat  că nu au fost cauzate pagube în atacul de peste noapte. El a adăugat că zgomotul auzit noaptea în Isfahan a fost cauzat de sistemele de apărare aeriană care a vizat un „obiect suspect”, relatează Reuters.

Presa de stat iraniană raportează că toate instalațiile din zonă sunt securizate, inclusiv instalațiile nucleare semnificative . Iranul a negat că s-ar fi produs un atac cu rachete împotriva ţării şi a dat asigurări că apărarea antiaeriană a doborât mai multe drone. "Până acum nu există informaţii cu privire la vreun impact sau explozie la scară mare provocată de vreo ameninţare aeriană", a transmis agenţia de stat IRNA. Nu a avut loc un atac extins, a adăugat IRNA. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri