CE ameninţă că suspendă funcţia TikTok prin care utilizatorii sunt plătiți să petreacă mai mult timp pe aplicație

Data actualizării: Data publicării:
aplicatia tik tok pe un telefon mobil
Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană (CE) a deschis, luni, o anchetă privind noua funcție TikTok Lite care recompensează utilizatorii pentru timpul petrecut pe aplicație. Instituția amenință cu suspendarea programului dacă TikTok nu furnizează dovezi convingătoare cu privire la siguranța acestuia.

Potrivit CE, investigația privind funcția Lite a aplicației se va concentra în special „pe efectele negative asupra sănătății mintale, inclusiv asupra sănătății mintale a minorilor, în special ca urmare a noii caracteristici care stimulează comportamentul de dependență”.

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, avertizează că TikTok Lite „ar putea fi la fel de toxic și ar putea crea dependență ca țigaretele ușoare”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Instituția mai arată că noua aplicație a fost lansată „fără o evaluare diligentă prealabilă a riscurilor pe care le implică, în special a celor legate de efectul de dependență al platformelor și fără a lua măsuri eficace de atenuare a riscurilor”.

Thierry Breton spune că programul nu va fi suspendat „dacă TikTok furnizează dovezi convingătoare cu privire la siguranța sa, ceea ce nu a făcut până în prezent”.

Funcția Lite, lansată recent în Franța și Spania, permite utilizatorilor să câștige puncte, echivalentul a câțiva cenți zilnic, în timp ce îndeplinesc anumite sarcini pe TikTok, precum vizionarea de materiale video, a conținutului, urmărirea creatorilor sau invitarea prietenilor să se alăture TikTok. Aceste puncte pot fi schimbate cu recompense în bani sau vouchere pe Amazon.

SUA vor interzicerea TikTok

Scandalul are loc în contextul în care SUA își doresc eliminarea aplicației. În acest sens, Camera Reprezentanţilor a adoptat, sâmbătă, un proiect de lege care lansează un ultimatum către TikTok, ce prevede interzicerea aplicaţiei în Statele Unite, cu excepţia cazului în care platforma întrerupe legăturile cu compania-mamă ByteDance şi, în sens mai larg, cu China.

Platforma video este acuzată de oficialii americani că a permis Chinei să-i spioneze şi să-i manipuleze cei 170 de milioane de utilizatori din Statele Unite.

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie aprobat și în Senatul Statelor Unite. Interzicerea TikTok ar „încălca libertatea de exprimare” a 170 de milioane de americani, susțin, însă reprezentanții acestei populare rețele sociale.

Într-un e-mail către AFP, citat de Agerpres, un purtător de cuvânt al platformei a precizat că proiectul de lege privind interdicţia „ar devasta şapte milioane de întreprinderi şi ar închide o platformă care contribuie cu 24 de miliarde de dolari pe an la economia SUA”.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri