Ce condiții pune Rusia pentru a debloca porturile ucrainene. Peskov: Acest lucru va permite navelor să meargă în apele internaționale

Data publicării:
nava incarcata cu grau
Foto: Profimedia Images

Rusia a anunțat marți că două porturi ucrainene importante de la Marea Azov, capturate de forțele ruse, sunt gata să reia transporturile de cereale, dar Kremlinul a spus că Kievul trebuie să demineze căile maritime către porturile sale pentru ca exporturile să aibă loc, potrivit Reuters.

Rusia a ocupat mari părți ale coastei Ucrainei în aproape 15 săptămâni de război, iar navele sale de război controlează Mărea Neagră și Marea Azov, blocând exporturile agricole ale Ucrainei și ducând la creșterea prețului cerealelor. Peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că până la toamnă s-ar putea ajunge la 75 de milioane de tone.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că Ucraina trebuie să demineze căile maritime către porturi pentru ca navele să reia exportul de cereale.

„Acest lucru va permite navelor, odată verificate de militarii noștri, să intre în porturi, să încarce cereale și, cu ajutorul nostru, să meargă în apele internaționale”, a declarat Peskov. 

Anterior, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu a declarat că porturile ucrainene Berdiansk şi Mariupol, pe care forţele ruse le-au capturat, au fost deminate şi sunt gata să reia transporturile de cereale. Rușii au fost acuzați în mai multe rânduri că au încărcat cereale furte din Ucraina pe care le-au dus în Siria. 

Ucraina ar avea nevoie de aproximativ șase luni pentru a demina porturile sale de la Marea Neagră, a declarat marți viceministrul ucrainenean pentru politica agricolă Taras Visotski. 

Citește și Rusia plănuiește să permită navelor care transportă cereale să părăsească portul Odesa. Turcia preia „operațiunile de deminare”

Putin vorbește într-un interviu despre rolul României

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că națiunile occidentale încearcă să-și acopere propriile greșeli politice dând vina pe Rusia pentru problemele de pe piața mondială a alimentelor.

„În ceea ce privește exportul cerealelor ucrainene, nu împiedicăm asta. Sunt câteva moduri de a exporta cerealele”, a spus Putin.

Președintele rus a vorbit și despre rolul României: „Este posibil să mutăm cerealele din Ucraina pe Dunăre și prin România”.

Întrebat cum ar funcționa logistic transportul de cereale din porturile aflate sub controlul Rusiei și în ce condiții, președintele rus spune că nu există condiții: „Sunt bineveniți. Vom oferi trecere pașnică, vom garanta căi sigure către aceste porturi și vom asigura intrarea în siguranță a navelor străine și trecerea prin Marea Azov și Marea Neagră în orice direcție. Apropo, unele nave sunt blocate în porturile ucrainene acum. Acestea sunt nave străine, zeci. Sunt pur și simplu încuiate iar echipajele lor sunt ținute ostatice”.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri