Ce crede Merkel despre circulația liberă a persoanelor post-Brexit

Data publicării:
angela merkel

Cancelarul german Angela Merke a semnalat marţi disponibilitatea de a discuta în detaliu parametrii liberei circulaţii a persoanelor în Uniunea Europeană, în remarci care ar putea deschide un anumit spaţiu de manevră în negocierile referitoare la ieşirea Marii Britanii din UE, relatează Reuters, preluat de news.ro

angela merkelMerkel a spus că UE nu poate separa cele patru libertăţi, respectiv circulaţia bunurilor, capitalului, oamenilor şi serviciilor, pentru a permite Marii Britanii să restricţioneze imigraţia provenită din blocul comunitar dar să păstreze accesul fără tarife la piaţa Uniunii, de aproape 500 de milioane de persoane.

Ea a deschis însă posibilitatea discutării cadrului circulaţiei libere a oamenilor, într-o evoluţie semnificativă pentru Marea Britanie, controlul imigraţiei fiind un subiect major pentru mulţi dintre cei care au susţinut ieşirea din UE la referendumul din iunie.

”Dacă am face o excepţie cu Marea Britanie pentru libera circulaţie a persoanelor, am pune în pericol principiile pieţei unice a Uniunii Europene, întrucât toată lumea ar dori excepţiile respective”, a afirmat Merkel la o reuniune organizată de asociaţia patronală germană BDA.

Referitor la detaliile care definesc libera circulaţie a oamenilor, Merkel a spus că ar trebui să se discute cum se aplică această libertate.

Merkel a spus, de exemplu, că dacă cineva vine din Europa de Est, lucrează numai o perioadă scurtă de timp în Germania, dar obţine apoi ajutoare sociale o perioadă lungă de timp, atunci această problemă ar trebui discutată.

"Libera circulaţie înseamnă, pentru mine, ca un angajat să poată câştiga banii necesari pentru el şi familia lui în alt stat membru”, a spus Merkel.

Nuanţa referitoare la aplicarea principiului liberei circulaţii a persoanelor ar putea fi binevenită pentru premierul Thresa May, care a spus că Marea Britanie nu trebuie să aleagă între reducerea imigraţiei şi obţinerea unui acord comercial bun.

May a promis să declanşeze procedura oficială de ieşirea a Marii Britanii din UE până la sfârşitul lunii martie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri