Ce semnau pasagerii Titan: Nava era experimentală, fără nicio certificare, și rata de succes a expediției era de 14%

Data publicării:
submarinul titan
Submersibilul Titan a suferit o implozie catastrofală. Foto: Profimedia Images

Pasagerii care voiau să coboare la epava Titanicului cu submersibilul Titan erau obligați să semneze un document OceanGate care menționa cuvântul "deces" de trei ori pe prima pagină, informează Insider.

Documentul prin care OceanGate era exonerată de răspundere enumera mai multe feluri în care pasagerii Titan puteau muri în timpul scufundării.

Printre acestea, supunerea la "presiuni extreme", defecțiuni ale submersibilului, condiții "impredictibile" oceanice sau atmosferice, dar și îmbarcarea pe "nave de dimensiuni mici sau alte echipamente".

Alte riscuri de deces enumerate în documente includ expunerea la gaze sub înaltă presiune, probleme la alimentarea cu oxigen sau la sisteme electrice, se arată în documentul publicat de Insider.

Documentul OceanGate mai anunță că submarinul "experimental" a fost construit cu materiale care "nu sunt folosite pe scară largă" pentru submarine și reamintește pasagerilor că Titan nu a fost certificat sau aprobat de autoritățile de reglementare în domeniu.

Semnând documentul, pasagerii renunțau și la dreptul de a acționat compania în instanță, în caz de rănire sau "alt tip de pierdere".

Mike Reiss, pasager în Titan în 2022, a declarat anterior pentru BBC că "te gândeai la moarte", având în vedere numărul de dăți în care era menționată în document.

Reiss, scenarist pentru serialul "The Simpsons" a declarat: "Deci nimeni prins în situația asta n-a fost luat pe nepregătite - știau toți în ce se băgau".

Totodată, în document se arăta că la data redactării lui, submarinul "experimental" realizase mai puțin de 90 de scufundări, iar doar în 13 cazuri a ajuns la adâncimea Titanicului, expedițiile având o rată de succes de 14%.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri