Ce vrea Coreea de Nord să obțină prin ajutorul oferit Rusiei în războiul din Ucraina: „Există o paranoia constantă la Phenian”

Data publicării:
Kim Jong-un dă mâna cu Vladimir Putin
Dictatorii nord-coreean și rus, la o întâlnire din 2021. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Deși regimul de la Phenian este sponsorizat și supraviețuiește în mare parte datorită sprijinului oferit de China, Coreea de Nord are relații bune de decenii și cu Rusia. În prezent, Șoigu, ministrul apărării de la Moscova, se află în Coreea de Nord, acolo unde s-a angajat să „întărească cooperarea” în domeniul industriei de armament. Totul în ciuda faptului că țara condusă de Kim Jong-un este una dintre cele mai sărace de pe planetă și se confruntă des cu episoade de foamete catastrofală.

Din luna septembrie a anului trecut, au existat suspiciuni în comunitatea de informații din SUA că regimul Kim ajută Rusia în războiul ei criminal împotriva Ucrainei.

În martie, guvernul Statelor Unite transmitea că Rusia se angajase inclusiv să ofere alimente Coreei de Nord la schimb pentru armament și muniție.

O consecință a relațiilor istorice apropiate între Coreea de Nord și fosta Uniune Sovietică, mare parte din armamentul Nordului este bazat pe sistemele sovietice

Eșecurile semnificative ale invadatorilor în Ucraina i-au împins la restabili și refolosi vechile lor echipamente din era sovietică, iar asta înseamnă că armele nord-coreene le sunt încă utile.

„Este destul de bine cunoscut faptul că rușii au început să cumpere încă din februarie 2022 stocuri de muniție de 152 mm și 122 mm. O iau de unde pot, iar asta include Coreea de Nord. Coreea de Nord folosește multe dintre aceste calibre pentru sistemele vechi și noi, iar rușii le-au readus în serviciu în ultimul an”, spune Jack Watling de la Royal United Service Institute.

Apropierea dintre Rusia și regimul de la Phenian

Dr, Victor Cha, expert la Centrul pentru Studii Internaționale și strategice, citat de Sky News, spune că Kim se folosește „în mod clar” de războiul Rusiei în Ucraina pentru a se apropia mai mult de regimul criminal de la Kremlin.

„Coreea de Nord devine cel mai îngrijorată în momentul în care există o îmbunătățire a relațiilor SUA-China sau SUA-Rusia. Există o paranoia constantă că se va face un acord între marile puteri și că regimul va fi abandonat de China sau de Rusia”.

Cha mai spune și că există și o motivație economică pentru regimul Kim în încercarea de a se apropia de Rusia.

„Nord-coreenii au o preocupare istorică în ce privește ajutoarele pentru datorii din partea Rusiei, una care se regăsește inclusiv în era Elțîn. Fiind vorba de asta, transferul de armament ține de o decizie de business, mai degrabă decât de una strategică”.

Cha a adăugat că va fi dificil pentru Consiliul de Securitate al ONU să oprească orice transfer de armament în condițiile în care Rusia deține puterea de veto ca membru permanent.

Ar putea Coreea de Nord să ajute Rusia cu trupe?

Dacă Coreea de Nord s-ar hotărî să se implice direct în Ucraina, n-ar fi prima oară când regimul de la Phenian a trimis trupe sau consilieri militari – deși nu în număr mare – pentru participarea la conflicte externe.

S-a întâmplat în timpul Războiului din Vietnam, dar și în timpul mai multor conflicte din Africa.

Artiom Lukin, profesor asociat de relații internaționale la Universitatea Federală din Orientul Îndepărtat spune, însă, că deși Coreea de Nord este aproape de a-și restabili cvasi-alianța cu Rusia, este „extrem de improbabil” ca trupe nord-coreene să se alăture luptei.

„Riscul ca un număr semnificativ dintre ei să nu se mai întoarcă acasă este mult prea mare”, spune el.

„Asta dincolo de alte probleme mari, precum lipsa de interoperabilitate între armate din cauza barierelor lingvistice și a absenței total a exercițiilor comune”, a adăugat el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri