Cele mai mari lanțuri de farmacii din SUA au provocat o „epidemie” de opioide care creează dependență. Decizie fără precedent

Data publicării:
pastile albastre varsate din cutie
Medicamente. Foto: Profimedia

Cele mai mari trei lanțuri de farmacii din America au fost găsite vinovate pentru că au contribuit la o criză a opioidelor în două comitate din Ohio, relatează BBC.

O instanță federală a constatat că acțiunile Walgreens Boots Alliance, CVS și Walmart au contribuit la crearea unui surplus de pastile cu opioide care creează dependență. Valoarea despăgubirilor care urmează să fie plătite celor două comitate din Ohio va fi decisă într-o nouă audiere.

CVS a anunțat că va face recurs împotriva hotărârii. Ceilalți retaileri, care au contestat cu toții acuzațiile, nu au comentat decizia.

În ultimele două decenii, milioane de americani au devenit dependenți prin prescrierea excesivă și abuzul de analgezice legale pe bază de opiacee, cum ar fi Fentanyl și OxyContin. Aproape 500.000 de decese au fost atribuite supradozelor de analgezice între 1999 și 2019.

Guvernele locale și statale spun că epidemia de analgezice a pus o presiune uriașă asupra resurselor lor, deoarece au încercat să o rezolve prin programe sociale și cu ajutorul sistemului juridic.

Există aproximativ 3.300 de alte plângeri făcute în instanță, încercarea de a recupera unele dintre aceste costuri de la firmele care au profitat de pe urma vânzărilor de analgezice.

Pe lângă lanțurile de farmacii, marile companii farmaceutice și mai mulți medici u fost acuzați că închid ochii la acceastă problemă gravă.

Avocații celor două comitate din Ohio, Lake și Trumbull, au precizat că costurile ajung la un miliard de dolari pentru fiecare comitat, pentru a acoperi cheltuielile sociale și juridice legate de impactul epidemiei de opioide.

„Hotărârea de astăzi împotriva Walmart, Walgreens și CVS reprezintă recunoașterea complicității lor în crearea unei probleme publice”, au spus avocații.

Ei au spus că farmaciile au creat o problemă de sănătate prin faptul că nu au verificat valabilitatea prescripțiilor de opioide, vânzând cantități excesive de analgezice care creează dependență,

Walgreens Boots Alliance, CVS și Walmart au negat acuzațiile, spunând că au luat măsuri pentru a preveni folosirea analgezicelor în alte scopuri.

„După cum au mărturisit experții aduși de reclamanți, mai mulți factori au contribuit la problema abuzului de opioide, iar rezolvarea acestei probleme va necesita implicarea tuturor părților interesate din sistemul de sănătate și a tuturor membrilor comunității”, a arătat CVS într-o declarație.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri