Video Cele trei scenarii în care centrala nucleară de la Zaporojie poate fi transformată de ruși într-o „bombă murdară”

Data publicării:
profimedia-0717408831
Centrala nucleară de la Zaporojie. Foto: Profimedia Images

Ucraina susține că Rusia ar putea transforma centrala nucleară Zaporojie într-o „bombă murdară”. Ministerul de Externe ucrainean a distribuit un videoclip care prezintă trei scenarii avute în vedere de ucraineni.

O bombă murdară este o armă de distrugere în masă cu rol de dispersie radiologică care combină materialul radioactiv cu explozivi convenționali, în scopul contaminării radioactive în aria de dispersie a agentului exploziv convențional.

Rușii, care dețin controlul centralei nucleare din martie anul trecut, au fost acuzați de ucraineni că au plasat explozibili pe două dintre construcțiile care adăpostesc reactoarele.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat vineri că experții săi au reușit să verifice o secțiune mai largă a iazului de răcire al centralei nucleare de la Zaporojie și nu au găsit mine sau explozibili, însă nu au primit acces pe acoperișurile reactoarelor 3 și 4 și la părți ale halelor de turbine. „Am speranța că acest acces va fi acordat în curând”, a spus Grossi.

Cele trei scenarii ale unui incident nuclear

MAE ucrainean a publicat videoclipul după ce experți nucleari au afirmat că o explozie la centrală nu reprezintă un risc radiologic real în afara zonei unde este amplasată centrala nucleară.

„Dacă Rusia decide să provoace un incident, o poate face în trei feluri”, precizează MAE ucrainean.

Primul scenariu: Centrala are șase reactoare, sunt 7703 bare cu uraniu (combustibil nuclear folosit pentru aceste reactoare). Sunt depozitate în reactoare, sau în spațiile de depozitare din apropierea centralei. Aruncarea în aer a acestora duce la răspândirea radiaților în atmosferă. Acest lucru ar transforma centrală într-o „bombă murdară”.

Scenariul doi: Centrala este răcită cu apă din bazinele din apropiere. Acestea sunt alimentate dintr-un canal aflat în spatele centralei. Dacă acest canal rămâne fără apă, reactorul se încălzește și există riscul unei explozii. Același lucru se întâmplă și în cazul în care centrala rămâne fără alimentare cu energie.

Al treilea scenariu: Rușii care ocupă centrala pot provoca un incident nuclear din interiorul ei printr-o comandă care să ducă la supraîncălzirea reactorului, ducând la topirea miezului.

„Fiecare scenariu are potențialul unui accident care să provoace de la un incident minor, la o catastrofă de amploarea celei de la Cernobîl”, mai precizează MAE ucrainean.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Kievul anunţa joi că „tensiunile scad” la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia în sudul Ucrainei, după ce cele două tabere s-au acuzat reciproc de o provocare iminentă.

„Tensiunile scad puţin câte puţin”, în urma „unei munci puternice” a armatei şi diplomaţiei ucrainene şi a „partenerilor noştri străini, care exercită presiuni” asupra Rusiei, anunţă într-o conferinţă de presă o purtătoare de cuvânt pe frontul de sud a armatei ucrainene, Natalia Gumeniuk.

Și șeful serviciilor de informații militare, Kirilo Budanov, a declarat joi că amenințarea unui atac asupra centralei este „în scădere”. „Luăm anumite acțiuni în această sferă - atât publice, cât și non-publice, și cred că acum pericolul unui dezastru artificial, provocat de om, este în scădere”, a spus Budanov.

În ultimele zile, Ucraina a acuzat Moscova că pregătește „o provocare” pe teritoriul centralei nucleare de la Zaporojie, ocupată de forțele ruse. În egală măsură, Rusia a susținut că Kievul pregătește „un atac” asupra centralei.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, la Interviurile Digi24.ro, că nu există informații în prezent care să confirme că va avea loc un atac la centrala nucleară din Zaporojie, adăugând că sunt prezenți în Ucraina și inspectori AIEA care, deși nu au acces complet la centrală, aduc un anumit tip de informații.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri