China amenință SUA după ce Washingtonul a anunțat că va trimite armament de 1 miliard de dolari Taiwanului: „O cale periculoasă”

Data actualizării: Data publicării:
Taiwan Han Kuang Military Exercise - 28 Jul 2023
Al 39-lea exercițiu militar Han Kuang al armatei taiwaneze (28 iulie 2023). Foto: Profirmedia Images

China a cerut marţi Statelor Unite să nu urmeze calea „greşită şi periculoasă” a înarmării Taiwanului, transmite Reuters. 

SUA au anunţat vineri un pachet de ajutoare pentru Taiwan în valoare de 345 de milioane de dolari, iar Congresul american a autorizat în cadrul bugetului pe 2023 trimiterea de armament în valoare de un miliard de dolari către insula revendicată de China, conform Agerpres. 

Tan Keifei, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Beijing, a declarat că Washingtonul trebuie să înceteze orice „complicitate militară” cu autorităţile de la Taipei. 

„Problema Taiwanului priveşte interesele fundamentale ale Chinei şi este o limită peste care nu se poate trece în relaţiile dintre China şi SUA”, a avertizat el. 

Taiwanul este guvernat democratic şi independent de facto, însă China consideră insula o provincie secesionistă şi nu a exclus niciodată utilizarea forţei pentru a o readuce sub controlul Beijingului. Forţele armate chineze au desfăşurat recent în jurul insulei zeci de avioane de vânătoare, bombardiere, drone şi alte aeronave şi - după cum a declarat Tan - urmăresc cu atenţie situaţia din Strâmtoarea Taiwan, fiind permanent în stare de alertă. 

Statele Unite sunt cel mai important furnizor de armament pentru Taiwan, iar legislaţia americană impune asigurarea mijloacelor de apărare pentru insulă, în ciuda faptului că între Washington şi Taiwan nu există relaţii diplomatice oficiale. Generalul Mark Milley, şeful statului-major interarme al SUA, a cerut în iulie accelerarea livrărilor de arme către Taiwan în anii următori, pentru asigurarea apărării.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri