China face lobby la ONU: Beijing speră la o evaluare „constructivă” și „nepolitizată” a situației drepturilor omului

Data publicării:
Wang Wenbin
Wang Wenbin (foto), purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, spune că China susține o filozofie a drepturilor omului centrată pe oameni. Sursa foto: Profimedia Images

Ministerul chinez de externe a transmis marți că speră că toate părțile de la Națiunile Unite care analizează situația Chinei în domeniul drepturilor omului vor fi „constructive” și „nepolitizate”. Beijing a făcut lobby pentru a-și lăuda bilanțul în materie de drepturile omului înainte de reuniunea Grupului de lucru al Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU pentru Evaluarea Periodică Universală (UPR), transmite Reuters.

Potrivit diplomaților și documentelor, China a făcut lobby în jurul țărilor non-occidentale pentru a-și lauda bilanțul în materie de drepturile omului înainte de o reuniune a grupului ONU când se va confrunta cu întrebări și critici cu privire la acțiunile sale din Hong Kong și Xinjiang.

China susține o filozofie a drepturilor omului centrată pe oameni și a făcut un „progres istoric” în problemele drepturilor omului, a răspuns Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, întrebat despre ce au spus diplomații.

Grupul de lucru al Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU pentru Evaluarea Periodică Universală (EPU) va examina situația Chinei în domeniul drepturilor omului în cadrul unei reuniuni la Geneva. China este una dintre cele 14 țări care vor fi revizuite de grupul de lucru EPU între 22 ianuarie și 2 februarie.

„Vreau să subliniez că China contribuie întotdeauna prin participarea la EPU conform procedurilor ONU”, a spus Wang.

Revizuirea de marți va fi prima de când oficialul ONU pentru drepturile omului a lansat un raport în 2022 care spunea că detenția uigurilor și a altor musulmani în regiunea Xinjiang din China ar putea constitui crime împotriva umanității. China neagă orice abuz.

„Evaluarea periodică universală este o platformă importantă în cadrul ONU pentru schimburi echitabile și sincere, dialog constructiv și cooperare în problemele drepturilor omului”, a spus Wang.

„Sperăm că toate părțile în participarea lor la revizuire vor urma principiul mecanismului EPU de a fi constructiv și nepolitizat”, a mai spus acesta.

Bilanțul Chinei privind drepturile omului a fost analizat anterior de EPU în 2009, 2013 și 2018.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri