China nu are forța militară necesară pentru a invada Taiwanul, spun experții SUA. Ei se tem însă de alte scenarii

Data publicării:
China face exerciții militare în apropierea Taiwanului.
Exerciții militare chineze în apropierea Taiwanului. Foto: Profimedia

Zeci de experți din SUA și Taiwan pun la îndoială capacitatea Chinei de a invada Taiwanul cu puterea sa militară actuală, relatează Business Insider.

Un sondaj publicat luni de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale a adunat opinii de la 52 de experți americani în noiembrie și decembrie 2023.

Printre experții consultați se numără oameni cu o vastă experiență din guvernul SUA, cadre universitare și experți din grupuri de reflecție care au depus anterior mărturie în Congres, potrivit centrului.

Doar 27% dintre ei au spus că sunt ferm sau oarecum de acord că Armata Populară de Eliberare are capacitatea de a reuși o invazie, conform raportului.

Un factor decisiv pentru mulți dintre acești experți ar putea fi convingerea că armata SUA va interveni direct în cazul unui astfel de atac.

„96% dintre experții americani au fost complet sau moderat de acord că, dacă China invadează Taiwanul în următorii cinci ani, armata americană va interveni pentru a apăra Taiwanul”, se arată în raport.

CSIS a chestionat, de asemenea, 35 de experți din Taiwan, dintre care doar 17% au spus că China are capacitatea de a executa cu succes o invazie.

Sondajul vine după mai multe rapoarte conform cărora China a curățat armata de oficiali corupți, iar cazurile au fost atât de grave, încât considerațiile Beijingului față de orice acțiune militară majoră în următorii câțiva ani ar putea fi afectate.

Dar există și alte scenarii.

91% dintre experții americani au spus că sunt ferm sau oarecum de acord că China ar putea stabili o carantină împotriva Taiwanului, limitând fluxul de mărfuri în și în afara insulei prin mijloace non-militare. În schimb, doar 63% dintre experții taiwanezi cred că China este capabilă de acest lucru.

Un exemplu în acest sens ar fi restrângerea traficului către porturile din Taiwan printr-un regim de inspecții vamale, a spus centrul.

De asemenea, China ar putea impune o blocadă militară Taiwanului. 81% dintre experții cred că Beijingul ar putea face acest lucru, față de doar 60% dintre experții din Taiwan.

Atât o carantină, cât și o blocadă ar putea escalada într-o invazie, China încercuind Taiwanul înainte de a lansa un asalt, se arată în raport.

Majoritatea experților americani au spus că Washingtonul va interveni dacă China va lua orice măsură restrictivă, 63% spunând că sunt complet sau moderat încrezători că SUA vor interveni în timpul unei carantine și 79% în cazul unei blocade.

Această încredere nu a fost împărtășită de experții din Taiwan. Doar 40% dintre ei cred că SUA vor interveni într-o carantină, iar 60% au spus că sunt încrezători că ar interveni în timpul unei blocade.

Majoritatea experților sunt pesimiști în ceea ce privește relațiile dintre China și Taiwan în 2024, 58% dintre experții din Taiwan spunând că o criză între cele două guverne - cum ar fi exerciții militare la scară largă și o escaladare a amenințărilor din China - este probabilă sau foarte probabilă.

Atitudinile au fost și mai pesimiste în SUA. 68 la sută dintre experții americani au spus că ar putea apărea o criză.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri