Chișinăul cere urgentarea extrădării lui Ilan Șor. Oligarhul și-ar putea ispăși pedeapsa în Israel

Data publicării:
afis electoral cu ilan șor
Oligarhul fugar Ilan Șor Foto: Facebook / Ilan Shor

Autorităţile Republicii Moldova au solicitat Israelului să urgenteze examinarea cererii de extrădare a oligarhului fugar Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare, însă, în cazul în care această cerere de extrădare nu va fi acceptată, nu poate fi exclus ca Ilan Şor să-şi ispăşească pedeapsa în Israel, a anunţat miercuri ministrul justiţiei al Republicii Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, informează IPN şi Radio Chişinău. 

"Imediat ce ne-a devenit cunoscută hotărârea finală a Curţii de Apel cu privire la pedeapsa aplicată, am contactat autorităţile israeliene, a fost actualizat statutul lui Ilan Şor pe acest caz şi am solicitat urgentarea examinării cererii de extrădare", a declarat Veronica Mihailov-Moraru, adăugând că deocamdată nu există un răspuns al Israelului la această cerere, notează Agerpres.

"Colegii de la Procuratura Anticorupţie au cercetat experienţa Israelului pe alte cazuri şi au fost situaţii când statul Israel a dat permisiunea ca persoana să-şi execute pedeapsa pe teritoriul altui stat, deşi (persoana) deţinea cetăţenia israeliană', a mai spus Veronica Mihailov-Moraru în cadrul unei emisiuni de la RliveTV. 

Însă, potrivit Veronicăi Mihailov-Moraru, nu poate fi exclus scenariul ca Ilan Şor să-şi ispăşească pedeapsa în Israel, dacă cererea de extrădare va fi respinsă. 

"Având în vedere că el se află pe teritoriul Israelului şi deţine cetăţenia Israelului, este decizia statului respectiv de a da sau nu curs cererii de extrădare şi de a decide unde îşi execută pedeapsa. În cazul în care, ipotetic vorbind, va fi respinsă cererea de extrădare pe teritoriul Republicii Moldova, dar se va decide executarea pedepsei pe teritoriul respectiv, nu este o opţiune neglijabilă' ca Ilan Şor să-şi execute pedeapsa în Israel, a explicat ea. 

Pe 14 aprilie, deputatul fugar Ilan Şor a fost condamnat definitiv în Republica Moldova, în dosarul "frauda bancară', la 15 ani de închisoare, cu executare într-un penitenciar de tip închis.  

Dosarul lui Şor s-a aflat pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018, fiind amânate zeci de şedinţe de judecată. În august 2021, Curtea Supremă de Justiţie a emis o încheiere irevocabilă, prin care dosarul lui Ilan Şor a fost strămutat la Curtea de Apel Chişinău, de la Curtea de Apel Cahul. Totodată, a fost menţinută măsura preventivă - arestul în privinţa lui Ilan Şor şi darea în căutare. 

Ilan Şor a calificat decizia instanţei drept una ilegală, luată în urma unor presiuni şi cu încălcarea prevederilor legale. Şor, fondatorul partidului de opoziţie (prorus) care îi poartă numele, a negat că Rusia ar avea vreo legătură cu protestele antiguvernamentale care zdruncină Republica Moldova de mai multe luni.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...