Cine a fost invitat la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a și cine nu. Vladimir Putin, printre cei care nu au primit invitație

Data publicării:
Cortegiul funerar al Reginei Elisabeta a II-a
Regele și ceilalți copii și nepoți ai Reginei au mers în spatele sicriului, în ultimul drum al Reginei spre Westminster. Foto: Profimedia Images

Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, care va avea loc luni, va însemna una dintre cele mai mari adunări a familiilor regale și liderilor lumii din ultimele zeci de ani, din Marea Britanie, relatează BBC.

Invitațiile au fost transmise în weekend, iar la ceremoniile funerare sunt așteptați să participe aproximativ 500 de șefi de stat și demnitari străini.

Majoritatea liderilor au fost rugați să sosească cu zboruri comerciale și li s-a spus că vor fi transportați cu autobuzul.

Iată ce se știe până acum despre cine va fi prezent și cine nu a fost invitat:

Familiile regale europene

Sunt așteptați membri ai familiilor regale din toată Europa, dintre care mulți erau rude de sânge cu Regina Elisabeta a II-a. Regele Filip al Belgiei și Regina Mathilde au confirmat că vor fi prezenți, la fel ca regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos și soția sa, Regina Maxima, împreună cu mama sa, fosta regină olandeză Beatrix.

Regele Felipe și Regina Letizia ai Spaniei au acceptat și ei invitația, la fel ca familiile regale din Norvegia, Suedia, Danemarca și Monaco.

Președinți ai SUA

Casa Albă a confirmat că președintele american Joe Biden va participa împreună cu prima doamnă, Jill Biden, la funeraliile Reginei, deși a lăsat să se înțeleagă că aceștia nu vor merge cu autobuzul la ceremonie.

S-a speculat mult dacă Biden l-a invitat sau nu pe predecesorul său, Donald Trump, să facă parte din delegația SUA, dar dimensiunea limitată delegațiilor înseamnă că foștii președinți nu vor putea neapărat să participe, dacă nu au primit ei înșiși invitație.

Au existat și speculații că unii foști președinți și prime doamne - în special Barack și Michelle Obama - ar putea primi invitații private.

Jimmy Carter, care a ocupat funcția de președinte al SUA din 1977 până în 1981, nu a primit o astfel de invitație, a declarat biroul său de presă pentru Politico.

Lideri din Commonwealth

Liderii din Commonwealth, al căror șef de stat a fost Regina, sunt așteptați de asemenea la înmormântare.

Prim-ministrul australian Anthony Albanese a acceptat invitația, la fel ca premierul neozeelandez Jacinda Ardern și premierul canadian Justin Trudeau.

Mai mulți guvernatori generali, care au funcția de reprezentanți al monarhului în teritoriile din Commonwealth, sunt așteptați să participe alături liderii țărilor lor.

Prim-ministrul din Bangladesh Sheikh Hasina și președintele din Sri Lanka Ranil Wickremesinghe au acceptat, de asemenea, invitațiile. India va fi reprezentată de președintele Droupadi Murmu.

Șefi de stat și de guvern

Alți lideri mondiali care vor participa la funeralii sunt premierul irlandez Micheal Martin, președintele german Frank-Walter Steinmeier și președintele italian Sergio Mattarella, precum și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Președintele sud-coreean Yoon Suk-Yeol și președintele brazilian Jair Bolsonaro și-au confirmat de asemenea prezența.

De asemenea, sunt așteptați împăratul japonez Naruhito, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele francez Emmanuel Macron.

Nu se știe dacă președintele chinez Xi Jinping a fost invitat.

Iranul va fi reprezentat doar la nivel de ambasador, potrivit unor surse de la Ministerul britanic de Externe.

Cine nu a fost invitat

Reprezentanți din Siria, Venezuela și Afganistan nu au fost invitați, au declarat surse guvernamentale britanice pentru BBC. Acest lucru se datorează faptului că Regatul Unit nu are relații diplomatice complete cu aceste țări.

Coreea de Nord și Nicaragua au fost invitate să trimită doar ambasadori, nu șefi de stat.

Nimeni din Rusia, Belarus și Myanmar nu a fost invitat.

Relațiile diplomatice dintre Regatul Unit și Rusia aproape s-au prăbușit după invadarea Ucrainei de către Rusia, iar un purtător de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a declarat că „nu ia în considerare” să participe la înmormântare.

Invazia a fost lansată parțial de pe teritoriul Belarusului, al cărui președinte, Aleksandr Lukașenko, este un aliat apropiat al lui Putin.

Marea Britanie și-a redus semnificativ prezența diplomatică în Myanmar după lovitura de stat militară din februarie 2021.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri