Cine este Dmitri Utkin, comandantul Wagner, fost ofițer GRU și aliat fidel al lui Evgheni Prigojin

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0799715368
Portretele lui Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin, principalul comandant al mercenarilor Wagner. Foto: Profimedia Images

Dmitri Valerievici Utkin, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Evgheni Prigojin și comandant al trupelor Wagner, a murit după prăbușirea aeronavei lui Prigojin în Rusia. Utkin, fost ofițer al forțelor speciale ale GRU, cu grad de locotenent colonel, și mercenar care activase în Siria, fusese alături de partenerul său implicat în organizarea marșului spre Moscova, din iunie.

Născut în 1970, Utkin era un nazist declarat, fascinat de al Treilea Reich, având pe corp numeroase tatuaje de inspirație nazistă. Se mai crede despre acesta că este fondator al Grupului Wagner, care a fost numit după propriul său indicativ - "Wagner PMC (Private Military Company - n.red.)", tot de inspirație nazistă. De altfel, trupele sale obișnuiau să marcheze locurile prin care treceau cu simboluri de extremă dreapta.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Militar de profesie, Utkin a fost decorat de patru ori cu Ordinul Curajului de către Vladimir Putin. Până în 2013 a condus detașamentul 700 de forțe speciale separate al brigazii a II-a din Direcția de Informații a Ministerului Apărării. După ce s-a retras din GRU, a lucrat la Moran Security Group, o companie privată care se ocupa de protejarea navelor împotriva atacurilor piraților.

În 2013 a fost trimis în Siria, de către MSG, pentru a-l apăra pe Bashar al-Assad, iar din 2014 a condus propria-i unitate de mercenari, Wagner PMC.

Revenind la Wagner, nu este foarte clar ce rol a jucat la începuturile grupului de mercenari. În 2020, Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, citând publicația de investigații Bellingcat, a arătat că "nu se poate verifica dacă Utkin a fost cel care a inițiat înființarea Grupului Wagner sau dacă a fost doar un paravan pentru altcineva".

Ce relație avea Utkin cu Putin

Totuși, determinarea acestui aspect este dificilă, deoarece Wagner nu există pe hârtie.

Potrivit Bellingcat, Utkin a fost numit CEO al Concord Management and Consulting, entitatea controlată de Prigojin, care a funcționat drept portavoce a lui Evgheni Prigojin și a operațiunilor sale cu Wagner. Însă publicația a prezentat o serie de dovezi care probează că este posibil ca entitatea în cauză să fie doar o ficțiune juridică. 

În ceea ce privește relația sa cu Putin, în 2016, Utkin a fost invitat la o recepție fastuoasă organizată de președintele Vladimir Putin în cinstea soldaților care "au dat dovadă de curaj și eroism deosebite", potrivit informațiilor furnizate de Kremlin și citate de Europa Libera.

Invitația, arăta la acel moment Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a fost justificată de numeroasele decorații primite de Utkin, însă, în realitate, demonstra relația apropiată dintre Kremlin și militarii privați care acționau în umbră, precum mercenarii Wagner. 

SUA l-au sancționat pe Utkin alături de Grupul Wagner în 2017, motivând că acesta demarează activități care "amenință pacea, stabilitatea, suveranitatea sau integritatea teritorială a Ucrainei".

Ultima apariție a lui Utkin, alături de Prigojin

După lovitura de stat eșuată a grupului Wagner, Utkin pare să mai fi apărut doar într-un videoclip, în care Prigojin susținea că este el. 

După ce Prigojin s-a exprimat împotriva modului în care Rusia a gestionat războiul din Ucraina, Utkin a spus în rusă că: "Acesta nu este sfârșitul, acesta este doar începutul celei mai mari opere din lume, care va continua foarte curând", arată The Guardian. El a trecut apoi la limba engleză, precizând: "Și bine ați venit în iad".

O înregistrare video a surprins prăbuşirea unui avion privat de tip Embraer Legacy, la bordul căruia se aflau zece persoane, inclusiv Evgheni Prigojin, şeful grupării paramilitare ruse Wagner. Accidentul aviatic a avut loc miercuri, în regiunea Tver, la nord-vest de Moscova, relatează Reuters. Printre cei morți se numără și Dmitri Utkin, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Prigojin.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
De ce nu se afișează Lidia Buble cu iubitul ei, un afacerist de 62 de ani: „Când o să fie să mă mărit, o să...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
O mamă nu și-a crezut copilul care îi spunea că are monștri în dormitor. Problema era mult mai gravă: „S-a...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”