Cine sunt cei trei ostatici uciși "din greșeală" de armata israeliană

Data publicării:
o femeie protesteaza cu tabloul lui Samar Talalka, ucis de armata idf
Val de furie și revoltă în Israel după ce armata a recunoscut că a ucis, din greșeală, trei ostatici aflați în mâinile teroriștilor. FOTO: Profimedia Images

Val de furie și revoltă în Israel după ce armata a recunoscut că a ucis, din greșeală, trei ostatici aflați în mâinile teroriștilor. Motivul - au fost identificați drept o amenințare. Purtătorul de cuvânt al IDF a declarat că locul unde s-a întâmplat totul este o zonă în care soldaţii au întâlnit mulţi terorişti, inclusiv kamikaze. 

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al IDF: "În timpul luptelor din Shejaia, Forțele de Apărare ale Israelului au identificat, în mod greșit, drept o amenințare trei ostatici israelieni. În consecință, forțele noastre au tras asupra lor, iar ostaticii au fost uciși."

Șoc, furie, durere, neputință... Este ceea au simțit sute de israelieni și familiile celor trei tineri ostatici, după ce armata israeliană a recunoscut că a comis o tragică eroare în timpul operațiunilor din centrul orașului Gaza. O greșeală care a curmat mult prea devreme viețile lui Yotam, Alon și Samar.

Din 7 octombrie, nimeni nu a mai știut nimic despre soarta lor. Toți trei au fost răpiți din kibuțurile de la granița cu Fâșia Gaza.

Timp de 70 de zile, Iris Haiim, mama lui Yotam, s-a rugat pentru eliberarea fiului ei. Nu și-a pierdut niciodată credința că, în cele din urmă, se vor reîntâlni.

"Sunt mamă. Fiul meu este Yotam. Este în Gaza acum și vorbesc despre speranță. Îmi creez o poveste pentru mine și anume că Yotam și toți cei 240 de femei, copii și bărbați de acolo sunt împreună și sunt în siguranță. Sigur se întorc", spunea Iris Haim, mama lui Yotam.

Toate speranțele ei s-au spulberat pe 15 decembrie, când a primit cea mai devastatoare veste pe care o poate auzi o mamă. La doar 28 de ani, fiul ei fost ucis chiar de trupele israeliene, alături de Alon Șmeriz, în vârstă de 26 de ani, și Samar Talalka, de doar 22 de ani.

Sute de oameni au ieşit pe străzile din Tel Aviv și au strigat același mesaj, într-o singură voce:

"Toată lumea! Acum! Toată lumea! Viață, viață! Aduceți-i în viață!"

"O tragedie teribilă și cred că ar fi trebuit să se încheie o înțelegere mult, mult mai devreme. Toate acele vieți ale tuturor oamenilor nevinovați ar fi putut fi cruțate."

"Mi s-a frânt inimă, arătându-mi că trebuie să existe o înțelegere chiar acum pentru a-i aduce înapoi."

"Este timpul să ajungem la o înțelegere. Sunt oameni... Sunt vieți care pot fi salvate. Trebuie să facem tot ce putem și, cu orice preț, să-i aducem înapoi!"

Cei peste 100 de ostatici care se află încă în mâinile teroriștilor rămân prioritatea guvernului de la Tel Aviv, a subliniat armata israeliană, dar noi concesii pentru Hamas sunt aproape imposibile.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri