Cine sunt liderii europeni - în afară de Viktor Orban - cărora Putin le-a transmis mesaje de Anul Nou

Data actualizării: Data publicării:
Putin privește spre cameră în timp ce toastează cu un pahar de șampanie
Putin i-a felicitat de Anul Nou pe Aleksandr Lukașenko și pe liderul chinez, Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin nu a trimis mesaje de Anul Nou președintelui SUA, Joe Biden, și nici liderilor țărilor occidentale. Este al doilea an consecutiv în care liderul de la Kremlin refuză să trimită telegrame de felicitare șefilor de stat din țările NATO sau UE, informează publicația Kommersant.

În mesajul de felicitări de Anul Nou, publicat de Kremlin, sunt omiși iderii Marii Britanii, Germaniei, SUA, Franței, Japoniei și altor țări considerate „neprietene”. Totodată, sunt omiși șefii principalelor organizații internaționale și federații sportive internaționale.

Putin îi menționează în schimb pe președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, și pe liderul chinez Xi Jinping

În afară de Lukașenko, alți lideri „europeni” cărora Putin le-a transmis mesaje de felicitarer sunt premierul maghiar Viktor Orban și președintele sârb, Aleksandr Vučić.

Putin menționează că relațiile dintre Rusia și Serbia se bazează „pe o tradiție de prietenie și apropiere spirituală care datează de secole”.

Serbia se confruntă cu ample demonstrații de protest: mii de oameni s-au adunat sâmbătă într-o piață din centrul Belgradului pentru a protesta față de rezultatele alegerilor parlamentare și municipale din 17 decembrie. Opoziția și manifestanții cer anularea votului.

Protestatarii care fluturau steaguri sârbe și țineau un banner pe care scria „Nu acceptăm” au aplaudat-o pe Marinika Tepic, lider al alianței de opoziție „Serbia împotriva violenței”, care se află în greva foamei din 18 decembrie.

Partidul Progresist Sârb (SNS), aflat la guvernare, a câștigat 46,72% din voturi la alegerile parlamentare anticipate din 17 decembrie, potrivit rezultatelor preliminare ale comisiei electorale de stat. „Aceste alegeri trebuie anulate”, a spus Tepic.

Rusia lui Putin a acuzat Occidentul că încearcă să destabilizeze situația din Serbia.

De asemenea, Putin a mai trimis mesaje de felicitare președintelui turc Recep Erdogan, dar și fostului președinte francez Nicolas Sarkozy ori fostului cancelar german Gerhard Schroeder.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri