Cine sunt mercenarii Spear, asasinii americani plătiți de Emiratele Arabe Unite să ucidă în Yemen (investigație BBC)

Data actualizării: Data publicării:
mercenari americani ai companiei militare private Spear Operations Group implicați în luptele din Yemen
Spear Operations Group este o companie militară privată din care fac parte mai mulți foști membri ai forțelor speciale U.S. Navy SEALs. Capturi foto: X (Twitter)

Emiratele Arabe Unite (EAU) au finanțat asasinate motivate politic în Yemen, se arată într-o investigație BBC. Acestea au inflamat și mai tare conflictul dintre guvernul yemenit și mai multe facțiuni militare rivale, printre care se numără și militanții Houthi ce s-au întors de curând în atenția internațională după atacurile pe care le-au lansat asupra vaselor din Marea Roșie.

Instruirea în scopul combaterii terorismului desfășurată de mercenari americani pentru ofițerii din Emirate în Yemen a fost folosită pentru a antrena luptători locali care pot trece mai ușor neobservați și participă la asasinatele politice din această țară devastată de război, potrivit dezvăluirilor făcute de un informator.

BBC a descoperit și că, în ciuda obiectivului oficial al mercenarilor americani de a elimina grupările jihadiste al-Qaeda și Statul Islamic din sudul Yemenului, de fapt, EAU au recrutat foști membri al-Qaeda pentru a face parte dintr-o forță de securitate care luptă împotriva rebelilor Houthi și a altor facțiuni armate.

Guvernul din Emirate neagă faptul că ar fi asasinat persoane care nu au legătură cu terorismul, adăugând că aceste acuzații „nu au nicio valoare și sunt false”.

Peste 100 de asasinate comandate în Yemen

Seria de crime la comandă din Yemen – peste 100 de asasinate într-o perioadă de trei ani – este doar doar un element al conflictului devastator în care sunt implicate mai multe puteri internaționale rivale și care se poartă pe teritoriul celei mai sărace țări din Orientul Mijlociu.

Atmosfera necruțătoare din această țară a descurajat întoarcerea permanentă a guvernului recunoscut internațional al Yemenului, ceea ce a contribuit la situația din prezent în care militanții Houthi, susținuți de Iran, atacă vase comerciale și militare și perturbă comerțul în Marea Roșie.

De curând, Washingtonul a anunțat că îi va desemna din nou pe militanții Houthi ca „grupare teroristă”.

Yemen's Houthi Rebels Seize Cargo Ship in Red Sea
Momentul în care rebelii Houthi atacă și deturnează o navă comercială în Marea Roșie, noiembrie 2023. Foto: Profimedia Images

Cei mai mulți dintre cei asasinați în mod misterios în zonele de sud controlate de guvernul din Yemen erau membri ai Islah – ramura yemenită a Frăției Musulmane.

Aceasta este o mișcare islamistă sunnită internațională care nu a fost niciodată clasificată de SUA drept organizație teroristă cu toate că este interzisă în mai multe state arabe, inclusiv în EAU, acolo unde activismul lor politic și susținerea organizării de alegeri este percepută ca o amenințare de către familia regală care conduce țara.

Americanii plătiți de Emirate să comită asasinate în Yemen

Imaginile cu prima misiune de asasinare, din decembrie 2015, au demonstrat legătura cu compania americană de securitate Spear Operations Group.

Isaac Gilmore, un fost membru al forțelor speciale ale marinei americane (US Navy SEAL) care a devenit mai târziu directorul de operațiuni al Spear, este unul din mai mulți americani care au dezvăluit că au fost plătiți de EAU să organizeze asasinate în Yemen.

Gilmore a refuzat să vorbească despre cine era pe lista cu persoane care trebuiau eliminate, în afară de ținta primei misiuni: Ansaf Mayo – un parlamentar din Yemen care era liderul Islah din orașul Aden, capitala provizorie a guvernului din 2015 și până în prezent.

mercenari-spear-sua-5
Toate asasinatele au fost comise folosind aceleași tactici utilizate de mercenarii Spear – detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pentru distragerea atenției, urmată de focuri de armă precise. Foto: X (Twitter)

„Conflictele moderne sunt din păcate foarte opace”, a spus Gilmore. „Vedem asta în Yemen – o persoană care este lider civil și cleric pentru cineva este lider terorist pentru altcineva.”

Misiunea lui Gilmore și a unui alt angajat Spear la acea vreme, Dale Comstock, s-a încheiat în 2016, dar asasinatele au continuat în sudul Yemenului. De fapt, ele au devenit din ce în ce mai frecvente.

Reprieve, un grup care luptă pentru drepturile omului, a investigat 160 de crime ce au avut loc în perioada 2015-2018: doar 23 dintre victime aveau legături cu terorismul.

Tactica de asasinare utilizată de mercenarii Spear și de cei pe care i-au instruit să ucidă

Toate asasinatele au fost comise folosind aceleași tactici folosite de Spear – detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pentru distragerea atenției, urmată de focuri de armă precise.

Cea mai recentă asasinare politică în Yemen a avut loc luna trecută – un imam a fost ucis în Lahj folosind aceeași metodă.

Gilmore, Comstock și alți doi mercenari de la Spear au spus că grupul lor a fost implicat în instruirea ofițerilor din Emirate într-o bază militară a EAU din Aden. Un jurnalist care a cerut să rămână anonim a spus că a văzut filmări cu astfel de antrenamente.

Odată ce mercenarii au devenit tot mai implicați în conflictul din regiune, a crescut și riscul ca ei să fie descoperiți și, astfel, au trecut la misiunile de instruire a ofițerilor din Emirate, „care la rândul lor îi antrenau pe localnicii din Yemen să elimine țintele”, potrivit unui ofițer militar din Yemen.

bombardament-yemen-profimedia
Bombardamente în Yemen. SUA și Marea Britanie au lovit ținte ale rebelilor Houthi. Foto: Profimedia Images

Până în 2017, EAU a pus bazele unei forțe paramilitare, parte din Consiliul Sudic de Tranziție (CST) finanțat de Emirate, o organizație de securitate ce operează o rețea de grupări armate în sudul Yemenului.

Aceste forțe acționează în sudul Yemenului independent de guvernul yemenit și nu primește ordine decât de la EAU. Luptătorii sunt antrenați să lupte pe linia frontului, dar unele trupe de elită se ocupă și cu asasinate.

În timpul investigației BBC, a reieșit că unul dintre foștii membri al-Qaeda care conduc acum unități militare ale CST este Nasser al-Shiba, care a fost arestat pentru terorism și mai târziu eliberat.

Un ministru din guvernul yemenit a dezvăluit că al-Shiba este unul dintre suspecții din atacul asupra navei de război americane USS Cole în care au murit 17 marinari americani, în octombrie 2000.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri