Circa 60.000 de cutremure s-au produs în sud-estul Turciei după seismele devastatoare din februarie 2023

Data publicării:
cutremur turcia (15)
Sursa foto: Profimedia Images

Circa 60.000 de cutremure au zguduit sud-estul Turciei de la seismele gemene devastatoare care au ucis zeci de mii de persoane pe 6 februarie 2023, potrivit datelor furnizate de Agenţia turcă de gestionare a dezastrelor (AFAD), informează DPA.

Activitatea din zona de falie este urmărită îndeaproape în Turcia şi în regiunea înconjurătoare, a precizat marţi AFAD pe platforma de socializare X, fosta Twitter.

Epicentrul cutremurului din februarie, provincia Kahramanmaraş, a înregistrat de atunci o medie de 56 de cutremure pe zi, a indicat agenţia de presă Anadolu citând o declaraţiei făcută în această săptămână de Bülent Özmen de la Universitatea Gazi din Ankara.

Oraşul a înregistrat 399 de cutremure pe săptămână şi 1.730 pe lună în respectiva perioadă, potrivit lui Özmen, scrie Agerpres.

Un cutremur cu magnitudinea 7,7 a lovit sud-estul Turciei în primele ore ale zilei de 6 februarie anul trecut, urmat de un alt seism cu magnitudinea 7,6 în aceeaşi zi.

Peste 53.000 de persoane au murit doar în Turcia, potrivit datelor guvernului turc, şi circa 6.800 în Siria vecină.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reînnoit promisiunile de a reconstrui regiunea Kahramanmaraş într-un mesaj postat pe X marţi la ora locală 4:17 a.m. - ora primului cutremur.

La scurt timp după cutremur, Erdogan îşi stabilise obiectivul ambiţios de a construi circa 300.000 de clădiri rezidenţiale în decurs de un an.

Guvernul său a ratat însă acest obiectiv. În weekend Erdogan a declarat că 200.000 de unităţi rezidenţiale pot fi gata până la sfârşitul anului 2024.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri