CNN: „Blestemul lui august” revine în Rusia și îi aduce războiul la ușă

Data actualizării: Data publicării:
Nor de fum alb galben se ridică pe lângă blocuri
Un incendiu masiv declanșat după o „explozie” la un depozit din Voskresensk, Moscova. Foto: Profimedia Images.

În anii trecuți, luna august a fost deseori primită în Rusia cu un oare grad de precauție, uneori chiar cu panică – rușii discutau despre așa-zisul „blestem al lui august” care le afectează țara – o explicație superstițioasă a numărului mare de accidente mortale, atacuri teroriste sau situații de război din această lună. Pentru o lungă vreme, a părut că acest „blestem” a fost ridicat și aproape uitat, reducând luna august, din nou, la doar o perioadă trecătoare în mijlocul verii. Anul acesta, însă, pare că „blestemul” s-a întors în forță, scrie CNN.

În primul rând, rușii se confruntă de mai multe săptămâni cu o creștere puternică a atacurilor ucrainene pe teritoriul propriu, atacuri care i-au adus țării agresoare războiul la ea acasă.

Moscova plătește, astfel, prețul invaziei sângeroase și bolnave pe care a lansat-o împotriva țării vecine fără provocare și fără motiv. Rușii de rând văd, acum, cum arată violența îngrozitoare pe care Ucraina o suferă de aproape un an și jumătate, deși la o scară mult mai mică.

În Marea Neagră, flotele comercială și militară a Rusiei au fost ținta atacurilor dronelor ucrainene, fapt ce a amenințat rutele de aprovizionare și comerț ale statului agresor.

Până acum, fiecare zi din august a fost dominată de reportaje media cu lovituri la scară mică ale dronelor ucrainene, lovind clădiri oficiale, instalații militare sau zone rezidențiale și comerciale.

Majoritatea sunt doborâte de sisteme de apărare, conform oficialilor regimului criminal de la Kremlin, însă suficiente reușesc să le depășească și să producă avarii și haos în Rusia.

Unii ruși se declară speriați de războiul care a ajuns și la ei acasă

„Suntem șocați că așa ceva se întâmplă aici”, a declarat o rusoaică, sub rezerva anonimatului, pentru presa locală din Moscova. „Noi nu suntem politicieni, așa că nu vrem să comentăm”, a continuat ea.

O altă femeie a apărut la o televiziune locală cu față acoperită pentru a-și proteja identitatea, spunând: „Am doi copii și vreau să nu mă mai simt rușinată că s-au născut în această perioadă”.

Alți ruși își exprimă opoziția în moduri chiar mai violente. În august, a crescut dramatic numărul de incendii intenționate la sediile spațiilor de recrutare militară din toată țara – peste 24 de incendii în doar puțin peste o săptămână, conform presei de stat din Rusia.

Oficialii regimului spun că cetățeni vulnerabili, precum pensionarii, sunt „păcăliți” pentru a comite atacuri instigate de agenți ucraineni, care pozează în polițiști sau creditori și îi forțează să acționeze astfel.

O sursă cu legături în interiorul unei organizații partizane din Rusia, citată de CNN, spune, însă, că rușii nu sunt nici obligați, nici șantajați, pentru a acționa împotriva regimului. Kremlinul vrea să ascundă nemulțumirea din societate, spun ei.

„Dacă oamenii nu ar fi furioși pe autorități, atunci nu ar face nimic”, a spus sursa citată pentru CNN.

Două săptămâni de dezastre pentru țara agresoare

A doua săptămână din august a fost la fel de dificilă ca prima, cu și mai mulți morți și răniți.

O explozie misterioasă a făcut ravagii la o fabrică din micul oraș Sergiev Posad, aflat la o distanță de două ore de Moscova. Un nor negru de fum s-a ridicat pe cerul localității după explozie.

Autoritățile de la Moscova au insistat că a fost vorba doar de un accident provocat de o eroare de securitate la ceea ce a fost, cândva, un important producător de echipament militar optic, precum ochelari de noapte sau ocheane de pușcă.

În ciuda acestor susțineri, explozia a provocat distrugeri semnificative – 440 de apartamente și 20 de case au fost lovite, 184 de mașini distruse, 84 de oameni răniți, un mort și încă opt dispăruți.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri