Comandantul NATO în Europa: Este posibil ca Rusia să trimită talibani în Afganistan

Data publicării:
U.N Command Honour Guards Repatriate Remains Of Korean War
Gen. Curtis Scaparrotti FOTO: Gulliver/GettyImages

Este posibil ca talibanii care luptă împotriva forțelor afgane și ale NATO să fie trimiși în Afganistan de Rusia, a declarat joi generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul forțelor din Europa ale Alianței Nord-Atlantice, audiat în Congresul Statelor Unite, relatează Agerpres.

U.N Command Honour Guards Repatriate Remains Of Korean War
Gen. Curtis Scaparrotti FOTO: Gulliver/GettyImages

Din mărturia sa, AFP citează opinia că Rusia este pe cale să redevină un "actor mondial", extinzându-și influența în mai multe locuri din lume, nu doar în Afganistan.

Comandantul forțelor americane din Afganistan, generalul John Nicholson, arătase deja în februarie că Rusia se numără printe țările care contribuie la influența talibanilor și le conferă legitimitate, împotriva eforturilor NATO de stabilizare a Afganistanului.

Joi, generalul Scaparrotti a insistat asupra rolului diplomației americane, domeniu în care administrația președintelui Donald Trump intenționează să reducă bugetul cu 28%. Comandantul a afirmat că tăierile de fonduri i-ar îngreuna munca.

În ceea ce privește combaterea rețelelor extremiste, el a arătat că în prima linie împotriva acestora nu se află militarii, ci agenții Fiscului și ai Departamentului de Stat — punct de vedere susținut cu o zi înainte și de șeful Statului-Major interarme, generalul Joe Dunford.

Generalul Scaparrotti a răspuns întrebărilor comisiei pentru forțele armate a Senatului SUA. El și-a exprimat cu acest prilej speranța că secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, se va întâlni în curând cu omologii săi din țările membre NATO, în condițiile în care Tillerson nu va participa la reuniunea miniștrilor de externe din cadrul Alianței, programată în aprilie. "Este esențial ca aliații noștri din NATO să înțeleagă că suntem absolut angajați în Alianță și continuăm să fim un lider-cheie", a afirmat generalul de infanterie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri