Comisia Europeană vrea să majoreze cu 40% ponderea energiei regenerabile în mixul energetic din Uniunea Europeană până în 2030

Data actualizării: Data publicării:
Rețeaua de turbine eoliene din parcul Oiz (Spania). Imagine cu caracter sugestiv
Rețeaua de turbine eoliene din parcul Oiz (Spania). Imagine cu caracter sugestiv. Sursă foto: Getty Images

Uniunea Europeană trebuie să majoreze cantitatea de energie regenerabilă pe care o utilizează şi în paralel să scadă consumul de energie până în 2030, conform propunerilor publicate miercuri de Comisia Europeană pentru a ajuta statele membre să îşi atingă noile obiective mai ambiţioase vizând reducerea emisiilor poluante, transmite Reuters.

Printre propunerile prezentate miercuri de executivul comunitar se numără şi majorarea la 40% a ponderii energiilor regenerabile în consumul final de energie în 2030, de la aproximativ 20% în 2019. Noua ţintă înlocuieşte precedentul obiectiv referitor la o pondere de 32% a regenerabilelor în mixul energetic, care potrivit estimărilor Comisiei Europene, este pe cale să fie îndeplinit.

Prin Planul Naţional Integrat Energie-Schimbări Climatice, ţinta naţională propusă de România pentru anul 2030 pentru energia regenerabilă este de 27,9%. Cu toate acestea, în anul 2019, Comisia Europeană a recomandat României să majoreze, până la „cel puţin" 34% ţinta privind ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie, reprezentând contribuţia României la atingerea obiectivelor Uniunii la orizontul anului 2030, transmite Agerpres. 

Tot miercuri, Comisia Europeană a propus înăsprirea normelor care determină dacă energia rezultată de pe urma arderii lemnului poate fi clasificată drept regenerabilă. Conform executivului comunitar, centralele pe biomasă cu o capacitate de cel puţin 5 MW trebuie să îndeplinească criteriile de sustenabilitate referitoare la utilizarea bioenergiei şi să permită o reducere substanţială a emisiilor comparativ cu arderea de combustibili fosili. În prezent, centralele pe biomasă cu o capacitate mai mică de 20 de MW sunt scutite de la îndeplinirea acestor cerinţe.

De asemenea, Comisia Europeană a propus stabilirea unui obiectiv pentru toate statele membre UE, astfel încât acestea să îşi scadă consumul de energie cu 9% până în 2030, comparativ cu consumul de energie preconizat pentru acea dată conform planurilor actuale. Pentru a atinge acest obiectiv, ţările membre vor trebui să introducă măsuri care să diminueze consumul final de energie cu 1,5% în fiecare an, începând din 2024 şi până în 2030, adică aproape o dublare faţă de cerinţa actuală de reducere a consumului final de energie, cu 0,8% pe an. Această reducere ar putea fi realizată prin izolarea clădirilor sau instalarea unor sisteme de încălzire şi răcire mai eficiente energetic.

Citește și: Comisia Europeană adoptă „Fit to 55”. Renovarea ecologică a clădirilor din întreaga Uniune împarte Europa în două

În prezent, Europa renovează, în fiecare an, doar 1% din clădiri, astfel încât acestea să economisească energie. Bruxelles-ul speră că ţările membre vor profita de fondul european de redresare și reziliență, în valoare de 750 de miliarde de euro, pentru a lansa un val de programe de renovare energetică a clădirilor, ceea ce va stimula crearea de locuri de muncă în sectorul construcţiilor.

Comisia Europeană a propus, de asemenea, ca ţările membre să renoveze, în fiecare an, 3% din clădirile deţinute sau ocupate de instituţiile publice, pentru a le transforma în „clădiri cu un consum de energie aproape egal cu zero". Ar fi incluse spitalele, clădirile guvernamentale, şcolile şi locuinţele sociale şi ar însemna renovarea a peste 700.000 de clădiri în fiecare an, potrivit estimărilor industriei de construcţii.

Tot acest pachet de măsuri, denumit „Fit for 55", care mai include o taxă pe combustibil şi reformarea sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), trebuie negociat cu ţările membre UE şi cu Parlamentul European, un proces care ar putea dura aproximativ doi ani.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, zâmbete largi în fața paparazzilor, tensionați în rest. Detaliul care i-a...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...