Concluzia analizelor pe seama „bolii-fantomă” din Coreea de Nord

Data actualizării: Data publicării:
_93213869_d5c3f440-fb10-4aa8-a9a3-6e89d81a9f3f

Mai mulți nord-coreeni evadați în Sud, care au locuit în apropiere de poligonul de testare nucleară al regimului de la Phenian, au fost supuși unor analize medicale pentru a fi verificați dacă prezintă sau nu semne de contaminare radioactivă, relatează miercuri agenția Yonhap.

Începând cu luna octombrie, Ministerul Unificării de la Seul a efectuat o serie de examinări medicale pe 30 de refugiați nord-coreeni care au locuit anterior în județul Kilju, unde este situat poligonul de testare Punggye-ri.

Analizele axate pe anormalitatea cromozomilor au indicat în cazul a patru refugiați o expunere la radiații.  „Poate fi suspecată expunerea la radiații, dar nu a fost încă stabilit dacă testele nucleare au afectat persoanele, deoarece există o lipsă de informații privind modul de viață din Coreea de Nord”, a declarat un oficial al Ministerului Unificării.

De cealaltă parte, mulți dintre refugiați vorbesc despre faptul că testele nucleare ale Phenianului au răspândit o „boală-fantomă” în Kilju, care a devenit un „loc blestemat” în care copiii se nasc cu malformații grave.

Centrul în care Coreea de Nord efectuează testele nucleare ar fi transformat regiunea într-o „pustietate radioactivă”, relata luna trecută The Telegraph. Aproximativ 80% dintre copaci s-au uscat, fântânile au secat, iar zona arată acum ca un deșert uriaș.

Despre muntele în care Coreea de Nord și-ar testa bombele și rachetele balistice au apărut numeroase informații îngrozitoare. Cea mai recentă indică faptul că peste 200 de muncitori ar fi murit în luna septembrie, după ce un tunel de la instalaţia de testare nucleară s-a prăbușit peste ei. De altfel, în zonă au fost înregistrate mai multe cutremure de magnitudine mare care, spun experții, ar fi cauzate de testele nucleare.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri