Condițiile din captivitatea rusă sunt „mai rele ca la Auschwitz”. Rușii „merg prin celule și rup brațele și picioarele prizonierilor”

Data publicării:
Prizonieri de război ai separatiștilor proruși
Imagine cu rizonieri de război ai separatiștilor proruși. Foto: Profimedia Images

Conform relatărilor premierul ucrainean din orașul Melitopol, Ivan Fedorov, condițiile la care sunt supuși prizonierii ucraineni capturați de forțele armate ruse sunt „mai rele decât la Auschwitz”, scrie Sky News.

Primarul ucrainean din orașul Melitopol a detaliat rapoartele chinuitoare despre ceea ce se întâmplă în orașul său, care este în prezent ocupat de forțele ruse. Ivan Fedorov a declarat că rezidenții care au arătat sprijin pentru Ucraina au fost răpiți și torturați, iar „prizonierii” s-au întors subnutriți și răniți.

Tocmai am fost informat despre un prizonier eliberat din Melitopol, care a rămas doar piele și oase, a declarat oficialul ucrainean pentru publicația Kyiv Post, citată de Sky News.

Craniul său este fracturat și a spus că condițiile din captivitatea rusă sunt mai rele decât la Auschwitz. „Când ajung în celula următoare și rup brațele și picioarele prizonierilor, astfel încât țipetele lor să poată fi auzite în tot centrul de detenție, înțelegi că, în orice moment, ei pot veni și în celula ta și îți facă același lucru”, a declarat fostul prizionier al rușilor. 

Fedorov a fost răpit de forțele ruse la începutul invaziei ruse în Ucraina, dar a fost eliberat în schimbul a nouă recruți ruși capturați de forțele armate ale Kievului.

Melitopol se află în sud-estul Ucrainei, regiunea Zaporojie, care a fost anexată ilegal de Rusia în luna septembrie.

Saptamana trecută, biroul pentru drepturile omului al ONU a transmis că Atât Rusia, cât și Ucraina au torturat prizonieri de război în timpul conflictului de aproape nouă luni.

Interzicerea torturii şi a relelor tratamente este absolută, chiar şi - de fapt, mai ales - în perioadele de conflict armat, a subliniat şefa echipei ONU, Matilda Bogner, în cursul unei videoconferinţe de la Kiev.

Ea a amintit că cele două ţări sunt părţi ale celei de-a treia Convenţii de la Geneva, care stabileşte exigenţele privind tratamentul prizonierilor de război. În ultimele luni, misiunea a intervievat 159 prizonieri de război (139 de bărbaţi şi 20 de femei) deţinuţi de Rusia şi grupări armate afiliate ei şi 175 prizonieri de război (toţi bărbaţi) deţinuţi de Ucraina.

Misiunea a beneficiat de un acces fără îngrădiri la locurile de detenţie a prizonierilor controlate de guvernul ucrainean, dar ONU, în pofida cererilor sale, nu a obţinut întotdeauna acces confidenţial la prizonierii de război deţinuţi de Rusia şi de grupările armate afiliate ei. 

Din partea prizonierilor de război capturaţi de forţele ruse, marea majoritate a persoanelor pe care le-am intervievat ne-au spus că au fost torturate şi maltrate în timpul detenţiei în fiecare zi, a indicat Bogner. 

După capturarea lor, unii prizonieri au fost bătuţi. Ei au fost apoi transportaţi spre locul de detenţie adesea în camioane sau autobuze supraaglomerate, fără să aibă întotdeauna acces la apă sau la toaletă timp de mai mult de o zi.

Mâinile le erau legate şi ochii acoperiţi cu bandă adezivă atât de strâns încât le lăsa răni la încheieturile mâinilor şi pe faţă, adaugă responsabila ONU.

La sosirea lor în locurile de detenţie, prizonierii de război erau supuşi unor 'proceduri de filtrare', potrivit mărturiilor culese de ONU, în timpul cărora erau bătuţi în mod prelungit, ameninţaţi, atacaţi de câini sau dezbrăcaţi. 

Rusia, care a invadat Ucraina în 24 februarie, neagă tortura sau alte forme de maltratare a prizonierilor de război. Kievul a declarat anterior că verifică toate informaţiile referitoare la tratamentul prizonierilor de război şi că va investiga orice încălcare şi va lua măsurile legale care se impun.

Citește și: Cum arată camerele de tortură făcute de ruși în Ucraina. De la scaun electric la rugăciuni crestate de prizonierii ucraineni pe pereți

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri